A sürgősségi betegellátásra koncentrálnának

2024.02.21. 17:30

Náthával és torokfájással a háziorvost kell felkeresni

Zala vármegyében tavaly november 1-jén elindult az új háziorvosi ügyeleti rendszer. Ennek tapasztalatairól, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban kialakult helyzetről és a betegutak alakulásáról tartottak szerdán sajtótájékoztatót az intézményben.

Benedek Bálint

A kórház sürgősségi betegellátó osztály betegforgalma jelentősen megnövekedett. Ennek okairól szólt dr. Kisjós Balázs (balról) és dr. Brünner Szilveszter

Fotó: Szakony Attila

A kórházi tárgyalóteremben tartott eseményen dr. Kisjós Balázs, a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) főorvosa és dr. Brünner Szilveszter főigazgató-főorvos beszélt az új kihívásokról.

Szeretnénk egy kis iránymutatást adni arra vonatkozóan a nagykanizsai kórház ellátási területéhez tartozó lakosoknak, hogy miként érhetik el az egészségügyi ellátó rendszert ügyeleti időben – fogalmazott dr. Brünner Szilveszter. – A Sürgősségi Betegellátó Osztály, az SBO 2007-ben jött létre, a kórház akkori vezetése önerőből indította öt ágyon. Öt évvel később elkezdődött az új fejlesztés, és egy modern egykapus, nyolc plusz két fekvőbeteg ággyal rendelkező, két betegvizsgáló egységből álló és szeptikus műtővel felszerelt betegosztályozó rendszerrel működő osztály lett. Az SBO betegforgalma havi szinten 1000, újabban 1200 fő körül mozog.

A főigazgató-főorvos hangsúlyozta: érdemes tisztázni, hogy a sürgősségi betegellátás nem azt jelenti, hogy akárki bármilyen panasszal érkezik, azonnal ellátják. Kizárólag az életet és az egészséget veszélyeztető betegségek legmagasabb szintű ellátását végzik a sürgősségi osztályon.

Fotó: Szakony Attila

Dr. Kisjós Balázs, az SBO főorvosa az osztály működéséről, a dolgozói létszámról és a tapasztalatokról szólt. Kiemelte: a megváltozott ügyeleti rendszer bevezetését követően kiderült, hogy a lakosságnak sokszor nem egyértelmű, hogy az adott egészségügyi problémával mikor és hová forduljon.

Az utóbbi hónapokban emiatt az osztály betegforgalma jelentősen megemelkedett – folytatta. – A túlterheltség miatt a várakozási idő megnőtt, ami a betegek számára kényelmetlenségeket jelent. Az osztályon 18 orvos, 8 diplomás ápoló, illetve mentőtiszt mellett 40 szakápoló vesz részt a munkában. Az SBO-ra érkezhet beteg mentővel, háziorvosi beutalóval, vagy anélkül is. Az ellátás nem érkezési, hanem súlyossági sorrendben történik. Például a gyógyszerfelírás, a lázcsillapítás, a nátha és a torokfájás kezelése a háziorvosi ellátás feladata, nem a sürgősségi osztályé.

Dr. Brünner Szilveszter hozzáfűzte: a lakosság háziorvosi ügyeleti időben 22 óra és reggel 8 óra között, valamint hétvégén 14 óra és másnap reggel 8 óra között az 1830-as telefonszámon bármilyen egészségügyi problémával kapcsolatban információt kérhet. Az Országos Mentőszolgálat által koordinált diszpécserszolgálat nagy szakmai tapasztalattal és tudással rendelkezik, forduljanak hozzájuk bizalommal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában