2024.02.08. 18:30
Mintegy húsz csapat versengett a farsangi disznótoroson Reziben - galéria
Nagy volt a sürgés-forgás az elmúlt hétvégén Reziben, ahol semmit sem vesztett népszerűségéből, sőt egyre nívósabb a farsangi disznótoros rendezvény, amit tizenegyedik alkalommal rendezett meg a Rezi Várbarátok Köre Egyesület. Ezúttal 18 főzőcsapat versengett a legfinomabb disznótoros étel címért.
Különleges disznótoros ételek kategóriában a Lukácsházi Törpfőzde csapata nyert a rezi farsangi disznótoros rendezvényen
Fotó: Jóna István
Az immár több mint egy évtizedes hagyománnyal bíró farsangi rendezvénynek több célja van, egyfelől a hagyományőrzés és a közösségépítés, valamint a jótékonyság. A program népszerűségét mutatja, hogy a helyi csapatokon kívül a környékről és távolabbi településről, például az Alföldön található Esztárról és Békés vármegyéből, Tarhosról is érkezett főzőcsapat - mondta el lapunknak Tafota Istvánné, a szervező egyesület elnöke.
A csapatok különféle disznótoros ételeket készítettek, így sült oldalas, toroskáposzta, sertés pecsenye, sült vér, sült kolbász került a látogatók tányérjába. Emellett a szalonna, a szárazkolbász, a tepertő, a sertészsíros kenyér és a tócsni sem hiányzott a kínálatból. Az esztári csapat rendszeres résztvevője a rendezvénynek, minden évben igazi különlegességgel készülnek. Tavaly a sárgaborsós kolbászt mutatták be a közönségnek, míg idén az úgynevezett „cigánka” húsételt készítették el.
- Főtt máj, főtt rizs, kolbásztöltelék, só, bors és néhány olyan fűszer, amit nem szeretnénk elárulni, alkotja a húsételünket. Mindez sertéshálóba van belegöngyölve, majd megsütjük. Ez egy jellegzetes békéscsabai tájétel, ami a zalai közönségnek is nagyon ízlett – árulta el Fekete János, a csapat főszakácsa.
A csapatok asztalánál a farsangi időszakra jellemző sütemények, szalagos fánk, csörögefánk és pogácsák is kóstolásra vártak. A résztvevők ötletes jelmezeket öltöttek, még hangulatossá téve az együtt töltött időt. A zsűrizést idén is a 13 Séf Egyesület tagjai vállalták magukra, akiknek nem volt könnyű dolguk, hiszen az ételek íze mellett a dekorációt, a csapat munkáját is figyelniük kellett. A zsűri örömmel látta, hogy a hagyományos disznótoros ételek mellett ritka fogások ugyancsak az asztalra kerültek.
Farsangi disznótoros verseny Reziben
Fotók: Jóna IstvánKét kategóriában osztottak ki díjakat a rendezvényen. A tájjellegű, hagyományos ételek versenyében az első helyet a Rezi vidám nagyik csapata érte el, míg a különdíjat a Szentpéterúri baráti kör csapata kapta. A különleges disznótoros ételek közül a Lukácsházi Törpfőzde csapata érdemelte ki ételével az első helyet, míg a kategória különdíját a Tarhosról érkezett, Sok lúd disznót győz csapat vehette át. Az ételek mellett élőzene, tombolasorsolás színesítette a programot. A látogatók étel- és italjegyeket vásárolhattak, az abból befolyt összeget az általános iskolás fiatalok kirándulására fordítja a szervező egyesület.
Díjazottak:
Tájjellegű, hagyományos ételek
1. helyezett: Rezi vidám nagyik csapata
2. helyezett: Páhoki asszonykolbász kör
3. helyezett: Rezi Pincejárat
Kiváló helyezett: Balatonkallosd, Kallosdról
13 séf különdíja: Szentpéterúri baráti kör
Különleges disznótoros ételek:
1. helyezett: Lukácsházi Törpfőzde
2. helyezett: Black Food Esztár csapata
3. helyezett: KMB Kolbászmanufaktúra Rezi
Kiváló helyezett: Cserszegtomaj Tátika Népdalkör
Különdíj: Sok lúd disznót győz, Tarhos