Idén Brazília a cél

2024.02.04. 09:30

A zalaegerszegi Horváth Zsóka bejutott az Athletica Galactica döntőjébe

Harmadik helyezettként bejutott az Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny márciusi döntőjébe Horváth Zsóka, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium végzős diákja. Felkészítő tanára dr. Bóbics Lilla. A zalaegerszegi Vega Csillagászati Egyesület tagja tavaly a lengyelországi diákolimpiáról dicsérettel tért haza, s célja, hogy idén a Brazíliában rendezendő világversenyre is utazhasson.

Mozsár Eszter

Horváth Zsóka (jobbról a második) az IOAA lengyelországi versenyén tavaly augusztusban a magyar diákolimpiai csapattal.

Fotó: Athletica Galactica

Novemberben indult Magyarország egyedülálló, többfordulós csillagászati és asztrofizikai versenye, az Athletica Galactica a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a hazai szakma közreműködésével. A szervezők tájékoztatás szerint idén több új település, iskola csatlakozott a megmérettetéshez határon innen és túl egyaránt. A 80 jelentkezőből 27 tavalyi is indult, mellettük 52 új versenyző jelentkezett. 14 régi és 18 új tanár nevezett diákokat, 13 budapesti és 17 vidéki iskolából, ebből 3 határon túli iskola vett részt az első fordulón.

Fotó: Athletica Galactica

A legjobbak március 8-10. között Jászberényben mérhetik össze tudásukat a közös helyszínen megrendezett döntőn, ahol számos izgalmas és érdekes csillagászati és kulturális program várja a résztvevőket és az érdeklődőket. A döntőn az értékes ajándékok és szakmai díjak mellett kiválasztják azt a 10-12 diákot, aki részt vehetnek a diákolimpiára történő felkészítésben és akik közül öten majd képviselhetik hazánkat az idei Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián (IOAA) Brazíliában, Rio de Janeiro-ban, tették közzé s szervezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában