Magánszemélyeknek szól a szolnoki múzeum felhívása

2024.02.26. 13:24

A zalaegerszegi grafikus, Gácsi Mihály életművét is összegzik

Rendhagyó kutatásba kezd a szolnoki Damjanich János Múzeum, amihez a magánszemélyek segítségét kérik. Az intézmény a magyar grafika „nagy generációja” és a Szolnoki Művésztelep – Ágotha Margit, Gácsi Mihály és Rékassy Csaba életművét szeretné összehasonlítani.

Mozsár Eszter

Gácsi Mihály A brémai muzsikusok III. című linómetszetét a Göcseji Múzeum őrzi.

Fotó: Göcseji Múzeum

A projekt során a múzeum munkatársai a három grafikus életművéből azokat az alkotásokat keresik mindössze egy adatrögzítés erejéig, melyek magánházak falait díszítik, így a zalaegerszegi kötődésű, Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, Gácsi Mihály magánkézben lévő alkotásait is szeretnék feltérképezni.

A nagyszabású, hároméves kutatást az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) támogatásában valósítják meg, a munkát Révész Emese művészettörténész, az ELTE Modern és Jelenkori Művészettörténeti Tanszék vezetője irányításával a szolnoki múzeum munkatársai és budapesti szakemberek végzik. A kutatás három olyan alkotó életművét állítja középpontba, akik a Szolnoki Művésztelep meghatározó tagjai voltak a hazai grafika virágzó korszakának számító 1960–1970-es években, ketten közülük a további évtizedekben is. Munkásságukban közös, hogy mindhárman elsődlegesen a művészi grafika eszköztárával dolgoztak és pályájuk a szocializmus sajátos művészetpolitikai időszaka alatt bontakozott ki.

Zalaegerszegen 2017-ben, Gácsi Mihály halálának harmincéves évfordulóján láthatta a közönség a művész emlékkiállítását az Apáczai Művelődési Központban.

Jelentkezésüket a [email protected] e-mail címen várják vagy keressék Szebenyi Nándort a 06-56-421-602 telefonszámon.

Gácsi Mihályról legutóbb itt írtunk portálunkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában