Helyi védelem alatt álló óriási platánfát vágtak ki Nagykanizsán

2024.02.21. 09:30

A sérült, balesetveszélyes fát távolítottak el, de ősszel pótolják

Nagykanizsán a Vécsey utcában kivágtak egy védett platánfát. Olvasóinktól több jelzés is érkezett, amiben sajnálatukat fejezték ki a történtekkel kapcsolatban. Szerkesztőségünk utánajárt annak, hogy mi történt az adott fával.

Benedek Bálint

A hatalmas platánfa törzsét feldarabolták és elszállították

Fotó: Szakony Attila

A városi főkertész Kondákor-Németh Cecília elmondta: az éves fakondíció vizsgálat során tapasztalták, hogy a Vécsey utca 9. szám alatti ingatlan előtt álló, egyetlen példány kétségbeejtő állapotban volt.

Fotó: Szakony Attila

- A fajtáját tekintve Európai platánfa tüzetesebb vizsgálata során kiderült, hogy egy korábbi villámcsapás hatására a koronája jelentősen roncsolódott és elkezdett elszáradni - folytatta a szakember. - A sérülés visszafordíthatatlan és olyan mértékű, hogy a fát balesetveszélyessé tette. A helyi védelem alatt álló fasorhoz tartozó példány eltávolítását, kivágását Nagykanizsa főépítészével, Gilincsek Gáborral közösen döntöttük el. Ez rendben megtörtént és a vágás közelében várhatóan az idén ősszel, faültetéskor pótoljuk a fát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában