Megtelt a Kanizsa Aréna

2024.02.11. 07:00

A fánkfesztivál Nagykanizsa értéke - fotógaléria és videó

Csokoládéval töltött farsangi fánk, szalagos fánk, pisztáciás krémmel töltött képviselőfánk és szalonnás juharszirupos fánk. Csak néhány példa abból a sokszínű kínálatból, amiből a közönség válogathatott a XVI. Országos farsangi fánkfesztiválon szombaton a Kanizsa Arénában.

Benedek Bálint

A Mamik Hagyományőrző Dalkör hölgykoszorúja a fánkok között

Fotó: Szakony Attila

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház szervezésében megvalósult fánkfesztivál az idén több újdonságot is tartogatott. A karneváli felvonulás a keleti városrész utcáit járta végig, majd a vidám menetet üdvrivalgás fogadta az aréna bejáratánál. Addigra a látogatók már felfedezték a standokat, ahol megannyi fánk közül kóstolhattak kedvükre.

Nem árulunk el nagy titkot: a hagyományos szalagos fánk mindenkinek a kedvence finom házi sárgabaracklekvárral.

Viszont érdekességekből is akadt szép számmal.

A nagyrécseiek standjánál sokféle fánkból lehetett választani. Balról: Kámánné Szép Terézia, Cseresnyés Péter, Balogh László és Salamon Lászlóné, a nagyrécseiek egyik tagja süti a fánkot
Fotó: Szakony Attila

- Évek óta az életünk része a fánkfesztivál szívesen jövünk - mondta Gerencsér Mária, a Nagyrécsei Hagyományőrzők vezetője. - A szalagos fánk mellett az időseinktől megtanult recept alapján készült forgácsfánk. Kicsit kiléptünk a tradíciók közül ezért például újdonságként a spanyolok édességét, a churros-t is kínáltuk.

Farsang idején a látogatóknak nem számít, ha hizlal a fánk, a lényeg, hogy ebben az időszakban még lehet "bűnözni". Például egyetlen 60 grammos fánk 200 kalóriát is tartalmazhat.

Viszont, aki nem szerette volna, hogy többet mutasson a mérleg annak mindenmentes, vagyis cukor-, laktóz- és gluténmentes édességgel is készültek a csapatok.

A felvonulókat hagyományos szalagos fánkkal kínálták a Kanizsa Aréna bejáratánál
Fotó: Szakony Attila

A hivatalos megnyitón Kámánné Szép Terézia fesztiváligazgató, a szervező művelődési ház igazgatója köszöntötte a közönséget. Elmondta: a városnak, a csapatoknak, a támogatóknak hálával tartozik, hogy együtt megrendezhették a gasztronómiai fesztivált.

Fánkra fel!

A nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban 2006-ban rendezték meg először a farsangi fánkfesztivált. A zsűri tizenhét csapat fánkjait kóstolta végig és nagyon nehéz helyzetben volt a döntéskor, hiszen az asztalokon szebbnél szebb sütemények kínálták magukat, mint például a forgácsfánk, a rózsafánk, a csokival bevont, a színes cukorral megszórt, a lekvárral, vagy éppen a tejszínes gesztenyemasszával kínált. Az első sikert követően a fesztivál hagyománnyá vált Nagykanizsán. A második rendezvényről, ahogy azóta az összesről a Zalai Hírlap 2007. február 17-ei lapszáma tudósított: „Minden előzetes várakozást felülmúlt a II. Farsangi Fánk Fesztivál látogatóinak száma, már a földszinti aulában egymást érték az emberek, így aztán nem volt kis mutatvány közel kerülni az egyedi díszítésű fánkos asztalokhoz, de az biztos: megérte! A tíz fánksütő csapat ugyanis olyan finomságokat, már-már kuriózumokat kínált, melyek után mindenki megnyalta a tíz ujját. Sőt, 2020. február 24-én megdőlt az addigi Guinness-rekord: a Kanizsa Pláza előtt egyszerre 1200 fő öt percen keresztül ette a szalagos fánkot.

- A fánkfesztivál felnőtt a többi nagykanizsai gasztronómiai seregszemle mellé - mondta köszöntő beszédében Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő. - A Kanizsa Arénában méltó helyére került a fánkfesztivál, melyben persze nagy szerepe van a fesztivál motorjának, Kámánné Szép Teréziának és segítő csapatának is. Biztatom őket, hogy folytassák a munkát tovább.

Balogh László polgármester kiemelte: a fánkfesztivál Nagykanizsa értéke, melyre az ország több pontjából kíváncsiak és erre méltán büszkék lehetnek. Jó érzés látni, hogy ilyen sokaknak fontos a hagyományőrzés.

Ugyancsak méltatta a fánkfesztivált és a szervezőket Horváth Jácint önkormányzati képviselő és Szakacsits Szabolcs védnök és támogató.

Eredmények:

Amatőr. Helyben sütött hagyományos: 1. Örök Tinik (Tófej), 2. Nemesdéd Angyalai (Nemesdéd), 3. Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (Lendva). Hozott, hagyományos: 1. Hegedüs Boglárka, 2. Palini Nyugdíjas Klub (mindketten Nagykanizsa), 3. Hunyadi Mátyás (Zalakomár).  Különleges: 1. Nárcisz Klub (Babócsa), 2. Egymásért Klub (Zalakomár), 3. Tripla káosz (Nk. Thúry-technikum). Különleges táplálkozási igényt kielégítő: 1. Egymásért klub (Zalakomár), 2. Kórház klub (Nagykanizsa).

Profi. Hozott, hagyományos: 1. Zami Cukrászda (Becsehely), 2. Heni Cuki (Nagykanizsa), 3. Anagyok (Zalakaros). Különleges táplálkozási igényt kielégítő: 1. Anagyok (Zalakaros). Különleges: 1. Szilágyi cukrászda, 2. Anagyok (mindketten Zalakaros), 3. Zami cukrászda (Becsehely).

Különdíjak. Fesztiváldíj: Örök Tinik (Tófej). Közönségdíj: Egymásért Klub (Zalakomár), Legszebb stand: Rozella kert (Becsehely). Nagykanizsa díja: Mamik Hagyományőrző Dalkör. Szakacsits Szabolcs védnök díja: Heni Cuki (Nagykanizsa).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában