Régió Fesztivál, az értékek jegyében

2024.01.12. 19:30

Vonyarcvashegy áprilisban 100 települést lát vendégül

Április végén rendezik meg először a KultúrÉtlap-projekt keretében a Régió Fesztivált, amelyre a Balaton tágabb térségéből 100 zalai települést hívnak meg Vonyarcvashegyre.

Péter B. Árpád

Pali Róbert: A Régió Fesztivál kiemelkedő és hiánypótló rendezvény lesz

Fotó: Péter B. Árpád

A jövőben tavasszal és ősszel szerveznek majd ilyen programot, a nyitány április 27-én lesz. E hiánypótló seregszemle elsődleges célja a térségfejlesztés és a közösségépítés, fogalmazott Pali Róbert ötletgazda, a nyugat-balatoni település polgármestere.

A szervezőmunka már megkezdődött, várják a falvak, városok ötleteit, hogy mely művészeti csoportokat, előadókat, kézműveseket, szolgáltatókat ajánlják, akik bemutatkozási lehetőséghez jutnak, s ezzel még inkább „bekerülhetnek a régió kulturális véráramlásába”. A színpadi programok mellett minden településnek standot biztosítanak, ahol értékeik megismertetésére nyílik alkalom. Minden kincset várnak, a szörptől a csipkéig, a kulturális programok sorában pedig helyi alkotók, művészeti csoportok, közösségek kapnak majd lehetőséget.

A térség kulturális és közművelődési szakemberei a tél elején már megismerhették Vonyarcvashegy terveit
Fotó: Péter B. Árpád

– E program elsősorban ennek a régiónak, nekünk szól, azért, hogy becsüljük meg értékeinket. Azt tapasztalom, főként a helyiek hajlamosak mindezt feledni, háttérbe szorítani, nem értékelve kellőképpen adottságainkat, kincseinket, pedig – talán nem túlzás – ez a világ egyik legszebb, legjobb térsége, éppen ezért fontos, hogy megismerjük egymást és tágabb környezetünket – foglalta össze e program küldetését Pali Róbert.

Fontos cél az is, hogy e száz település vezetői, programszervezői „felfedezzék” a közeli falvak, városok előadóit, alkotóit, helyi vállalkozásait. A térségi leltár célja az, hogy programjaikra e körből hívjanak majd közreműködőket, s egymást erősítve építsék, segítsék ezt a régiót, emelte ki Vonyarcvashegy első embere.

A Régió Fesztiválon kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek, amelyeken a résztvevők „megoszthatják egymással tapasztalataikat, jó gyakorlataikat, illetve ötleteket, inspirációkat meríthetnek”, tette hozzá Pali Róbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában