50 forint jár majd vissza

2024.01.04. 07:00

Üvegvisszaváltás: a gyakorlatban még nem tudtuk kipróbálni az új rendszert

2024. január elsején lépett életbe az új üvegvisszaváltási rendszer, de még várni kell ahhoz, hogy a gyakorlatban kipróbálhassuk. Zalaegerszegen tegnap vásárlóként néztünk körül néhány nagy élelmiszeráruházban, de nem találtunk működő REpontot – így hívják az új visszaváltási helyeket –, már csak azért sem, mert még olyan üveggel/palackkal sem találkoztunk, mely 50 forintért visszaváltható.

Szabó Judit

Az üvegvisszaváltás helyszíne a zalaegerszegi Intersparnál

Fotó: Pezzetta Umberto

A kötelező visszaváltási rendszerben 2024. első napjától visszaválthatóvá válnak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok – maximum 3 literes kiszerelésig, írta honlapján még tavaly a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt. Mint közölték: a felsoroltak alól kivételt képeznek a tej alapú italtermékek csomagolásai.

Szintén kivételek a csekély mennyiségű kibocsátó által forgalomba hozott italtermékek, és a speciális alakja miatt automatában nem visszaváltható italok csomagolásai.

Az új rendszerben a fogyasztó a 2024. január 1. után forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas termék után 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárláskor, amit visszakap, ha az üres palackokat visszaviszi megfelelő állapotban (nem tömörítve, olvasható vonalkóddal) egy gépi vagy kézi visszaváltási pontra. A visszatérítést megkaphatja utalványként, amely a kereskedőnél készpénzre váltható vagy beszámítják a vásárlás összegébe, s a honlap szerint hamarosan utalással is: egy applikáció segítségével a megadott bakszámlaszámra utalják a pénz. A harmadik lehetőség, hogy a vevő jótékony célra fordítja az összeget. Ezt is ki lehet választani majd az automata paneljén. Az idei felajánlások kedvezményezettje a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikái, valamint a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, tette közzé a MOHU.

Tegnap Zalaegerszegen úgy informálódtunk, hogy a Tescóban éppen szerelték az új automatát, s az Intersparban is lehet majd ilyet használni, amint lesz betétdíjas üveg, fémdoboz vagy műanyag palack. Hiába böngésztük az üdítőket, energiaitalokat, söröket az áruházakban, a csomagolásokon még nem láttunk visszaválthatóságra utaló jelzést. Megkérdeztünk egy árufeltöltőt, még ő sem találkozott ilyennel, s a pénztárnál sem számoltak fel 50 forintot sehol fémdobozos, Tetra Pak csomagolású vagy PET-palackos üdítőhöz.

Mindenesetre a jogszabály szerint a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben kötelező visszaváltó automatát elhelyezni, a kisebbek önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez gépi vagy kézi visszaváltással. ális visszaváltási pontok tipikusan az élelmiszerforgalmazó kiskereskedői szereplőknél kerülnek kialakításra, aminek működtetéséért a rendszerüzemeltetőtől kezelési díjat kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában