Mit érez a kamasz, ha válnak a szülei? Dráma segít a téma megközelítésében

2024.01.18. 18:00

Tantermi deszka sorozat idei első premierje a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban - videóval

Ősbemutatóra vállalkozott a Hevesi Sándor Színház Tantermi Deszka sorozata, január 18-án, csütörtökön mutatták be a teátrum próbatermében Romankovics Edit Nem így akartuk! című, a zalaegerszegi színház felkérésére írt darabját, amelyet a következő hónapokban zalai középiskolákban játszanak.

Arany Horváth Zsuzsa

Hertelendy Attila, Fritz Attila és Magyar Cecília az egyik heves érzelmű jelenetben

Fotó: Pezzetta Umberto

A drámafoglalkozással egybekötött darab a szülők válásának kamaszokra gyakorolt hatását járja körbe. A diáknézők véleményére, javaslataira igényt tartó interaktív előadást Mihály Péter színművész rendezte, aki a zalaegerszegi színház ifjúságot megszólító tevékenységének a koordinátora egyben. A Nem így akartuk! szerepeiben Hertelendy Attila, Magyar Cecília és Fritz Attila színészhármas invitálja közös gondolkodásra az ifjú hallgatóságot. Csütörtökön a Kölcsey Ferenc Gimnázium növendékei vettek részt a Tantermi deszka sorozat izgalmas programján.

 

A Hevesi Sándor Színház alapítása óta nagy figyelmet fordít a fiatal generációk színházi nézővé nevelésére. A Ruszt József Kossuth díjas rendező által létrehozott beavató színház hagyományait újította meg a Tantermi deszka színházi nevelési sorozat, amely elviszi az iskolákba a korosztályoknak megfelelő darabokat, illetve a színház próbatermébe várják a nézőket. 

A Tantermi deszka nevet viselő program a korábbi években több kortárs dráma keresztmetszetét kínálta elsősorban a középiskolások számára, akik ezeken keresztül saját generációs útkeresésükre láthattak rá, válaszokat kaphattak a kamaszkor kérdéseire. A program keretében mutatták be a Semmi című kortárs skandináv ifjúsági drámát a kamaszkori értékrendet vizsgálva, a Csak Rómeó és Júlia a hasonló című Shakespeare tragédiára reflektálva a nagy szerelemről szólt, de láthatta a közönség a Csontketrec című játékot is és a Cyber Cyranot, utóbbi az internetes zaklatással foglalkozott, a Scapin furfangjaihoz készült tantermi foglalkozás pedig a barátság, hazugság, képmutatás körül forgott. A Völgyhíd a kamaszkori öngyilkossággal, a Kebab a külföldre költözés keserveivel, kiszolgáltatottságával, a Peter a mentális elakadásokkal foglalkozott. 

A sorozat jelenlegi színházi felelőse, vezetője Mihály Péter színművész, az egyik előző évadbeli siker pedig a teátrum színművészét, D. Varga Ádámot dicséri, aki a Közel a jóhoz címmel játszott zenés-verses összeállítást készítette, amely a költeményeken keresztül a szerelem alakváltozásairól mesél a felnőttkor küszöbén álló tizenéveseknek. 

A Nem így akartuk! című friss darabbal az iskolákkal való egyeztetés alapján szívesen mennek az oktatási intézményekbe a színművészek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában