Érettségi előtt állnak

2024.01.24. 12:30

Szalagavató a Mező-gimnáziumban

A Mező-gimnázium három érettségiző osztályának 83 fiataljának tartották meg a kulturális programmal színesített szalagavató ünnepségét a HSMK színháztermében.

Benedek Bálint

A "mezősök" összetartó közösségében alapérték a kölcsönös megbecsülés és a tisztelet

Fotó: Gergely Szilárd

Az eseményen, Kötőné Fazekas Judit igazgató szólt a megjelentekhez: az ifjúság általában nem szereti a tradíciókat, sőt igyekszik szakítani az elődöktől rájuk hagyományozott elvárásokkal, szokásokkal, a szalagavató a kivételek közé tartozik. 

Fotó: Gergely Szilárd

- Talán nem járunk messze az igazságtól, ha a szalagavatóra, mint a tényleges középiskolás időszak lezárására, a felnőttkor küszöbére tekintünk - folytatta. - Olyan alkalom ez, amikor abban a közegben, ahol botladozó kisdiákként megjelentek a fiatalok, a virtuális létrán fokozatosan előrejutottak, most komoly megmérettetésre készen álló ifjú hölgyként, illetve fiatalemberként léphetnek fel. 

Fotó: Gergely Szilárd

Ahogy az első táncpróbák akadozó lépései, nevetésbe fúló próbálkozásai láttán nehéz volt elképzelni, hogy ebből egy élvezhető és szórakoztató produkció lesz, ugyanúgy csak az igazán jó pedagógus látja meg egy diákban a jövő tudósát, mérnökét, tanárát. A szalagavató valójában egy olyan jelképes közös erőpróbája az osztálynak, évfolyamnak, osztályfőnököknek és tanároknak, amely bizonyítani hivatott: képesek vagyunk közösen valamit létrehozni, bemutatni, másoknak örömet szerezni. A színvonalas műsort Dónay Beatrix tanárnő állított össze ismét.

Fotó: Gergely Szilárd

Hozzátette: a kis szalag arra emlékezteti a tanulókat, hogy csak néhány hónap van hátra abban az intézményben, amely életük egy fogékony és jelentős korszakában az életre próbált készíteni. S ez emlékezteti a diákokat a "mezős" éveik küzdelmes és örömteli pillanataira, melyet egy olyan együttműködő közösség tagjaként élhettek meg, ahol alapérték a kölcsönös megbecsülés és a tisztelet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában