A turisták leggyakrabban párban utaztak

2024.01.29. 19:30

Sokan pihentek a Balatonnál a téli szünetben

A téli vakáció alatt 6 százalékkal többen indultak pihenni, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Zaol.hu

Forrás: likebalaton.hu

A főváros után a Balaton, valamint a Mátra-Bükk térsége volt a legnépszerűbb úti cél a vendégek körében december 22. és január 7. között. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a szálláshelyeken összességében közel 10 százalékkal több bevétel realizálódott országszerte az előző szünidőhöz képest, a vendéglátó üzletek bevétele pedig 18 százalékkal nőtt ebben az időszakban. Az előzetes várakozásokhoz képest erősebb volt a szálláshelyek forgalma 2023 utolsó napjaiban, és a trend folytatódott az új év első hetében is. A téli szünetben 622 ezer vendég közel 1,6 millió éjszakára foglalt szállást országszerte. A külföldi vendégéjek száma 11 százalékkal nőtt ebben az időszakban, összesen 43 ezer fővel érkeztek többen az országhatáron túlról a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az olasz és német turisták voltak többségben a téli szünet alatt, Olaszországból összesen 87 ezer éjszakát foglaltak le Magyarországon, míg Németországból 67 ezer vendégéjszakát rögzítettek. De román, osztrák és brit turisták is nálunk töltötték az év utolsó napjait. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a turisták leggyakrabban párban utaztak, mellettük a családok is szívesen útra keltek és elsősorban a szállodákat részesítették előnyben.

Az egyik legnépszerűbb úticél a Balaton volt, ahol 77 ezer vendég mintegy 205 ezer éjszakát töltött el az év végén.

A belföldi vendégektől érkező bevételek 14 százalékkal, a külföldiektől származó bevételek 6 százalékkal növekedtek a tavalyi adatokhoz képest, és összességében megközelítették a 43 milliárd forintot a hazai vendéglátóhelyeken – írja a Likebalaton.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában