Vörös kód

2024.01.10. 07:00

Senki nem fagyhat meg az utcán

Az extrém hideg időjárás miatt a Belügyminisztérium hétfőn 8 órakor életbe léptette az úgynevezett „vörös kódot”, mely szombat reggel 8 óráig tart. Ez azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása.

Benedek Bálint

Szőke Rózsa (balról) és Szőlősi Márta a Dózsa utcai hajléktalanszálló előtt. Harminc főt még befogadhatnak akár több éjszakára is

Fotó: Szakony Attila

A döntést követő reggelen a nagykanizsai Dózsa utcai hajléktalanszállóra vezetett az utunk. Az intézményben Szőke Rózsa, a hajléktalanszálló vezetője és Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének vezetője beszélt a nagykanizsai fedél nélküli emberek helyzetéről és sorsáról.

– A kormányzati döntés nem ért minket váratlanul, hiszen az időjárás-előrejelzések mínusz tíz Celsius-fok körüli hőmérsékletet ígértek éjszakánként, ami valóban szélsőséges érték – mondta Szőlősi Márta. – Ilyen esetekben mindig lép a Belügyminisztérium, az idén ez az első "vörös kód". Ennek a lényege, hogy az ország valamennyi szociális intézménye köteles befogadni azokat az embereket, akiknek nincs hol tölteniük a nappalt és az éjszakát.

Szőke Rózsa hozzátette: nemcsak a hajléktalanokra figyelnek ilyen esetekben, hanem azokra is, akik esetleg valamilyen oknál fogva hajlék nélkül maradnak egy éjszakára. Például a buszt lekésik, vagy más okból nem jutnak haza, ők mind a szállóra kerülnek és persze másnap hazatérnek. Illetve azokra is, akik még nem hajléktalanok, de nagyon rossz körülmények között élnek.

– Ilyenkor az a jellemzőbb, hogy az életvitelszerűen a közterületen élőket már a téli krízisidőszak előtt az utcai szolgálat munkatársai igyekeznek tájékoztatni a lehetőségekről – folytatta. – Vagyis nyomatékosan felhívják a figyelmüket, hogy amikor ennyire hideg van, bármikor bejöhetnek. Az intelmeinket megértik, elfogadják, napokban már ketten bejöttek a fagy elől a 22 Celsius-fokra fűtött épületbe. Az éjjeli menedékhely 54 férőhelye jelenleg telített. Ám ilyenkor télen van kiegészítő szolgáltatásunk, vagyis plusz harminc főt elszállásolhatunk. Egy éjszakára, de több hónapra is. A "vörös kód" úgy működik, ha esetleg itt a hajléktalanszállón nem lenne szabad kapacitás, abban az esetben kellene más szociális intézményeknek kötelezően felvenni rászorulókat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában