Hagyományőrző disznóvágás Hosszúfalun

2024.01.14. 16:00

Ragaszkodnak a szalmás pörzsöléshez

Harmadik alkalommal tartott hagyományőrző disznóvágást Hosszúfalu közössége. A szombaton lezajlott munkából a muravidéki település lakosai közül több tucatnyian vettek részt.

Gyuricza Ferenc

Készül a májas és véres hurka. A képen balról Tot Melania, Vörös László, Varga Trajber Blanka és Horvat Gabriella

Fotó: Gyuricza Ferenc

A program kapcsán Bacsi Borut, a helyi közösség elnöke úgy fogalmazott lapunknak: annak kettős célja van, egyrészt szeretnék az egykor volt disznóvágások hangulatát és ízvilágát is feleleveníteni, emellett tovább erősítenék a helyi lakosok közötti kapcsolatokat.  

- A Muravidéken a disznóvágások mindig fontos eseménynek számítottak, hiszen a családok ezáltal biztosították a megélhetésükhöz szükséges ételek alapanyagainak jelentős részét – folytatta az elnök. – Sajnos, ma már nagyon kevés helyen tartanak disznót, Hosszúfaluban mindössze egyetlen családnál van, Lendván pedig tudomásom szerint sehol sincs. Talán ennek is köszönhető, hogy a nap folyamán nagyon sok, legalább száz látogatónk volt, akik közül sokan a munkába is bekapcsolódtak.  

Bacsi Borut hozzátette, a Muravidéken talán csak abban különbözik a disznóvágás a magyarországi gyakorlattól, hogy ők még mindig ragaszkodnak a szalmás pörzsöléshez, hiszen a bőrkének az adja meg az igazi ízét. A másik fontos különbség, hogy a muravidékiek a hurka töltelékébe inkább hajdinát használnak rizs helyett, illetve a hagyományos húsos mellett ők májas kolbászt is készítenek. A húsos káposzta helyett pedig répát főznek.  

- Néhány évvel ezelőtt, két egymást követő alkalommal is részt vettünk a győrvári böllérfesztiválon, s ott döntöttük el, hogy mi is megrendezzük a saját hagyományőrző disznóvágásunkat – magyarázta az elnök. – Az elkészült ételekből este közös vacsorát tartunk, amire meghívjuk Hosszúfalu valamennyi lakosát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában