Újra egymásnak feszültek

2024.01.26. 16:00

Politikai adok-kapok és érdemi döntések a nagykanizsai közgyűlésen

Az idei év első közgyűlése sem volt mentes a politikai adok-kapoktól, jóllehet a testület számos érdemi kérdésben is döntést hozott.

Pásztor András

Akadtak olyan napirendek, melyeknél nem volt egyetértés a testületi tagok között

Fotó: Szakony Attila

A csütörtöki soros ülésen döntés született a Kanizsa Kulturális Központ (KKK) vezetői posztjára kiírt pályázat elbírálásáról. A tisztségre ketten, a jelenlegi vezető, Kovácsné Mikola Mária, illetve Farkas Tibor nyújtott be pályázatot, ám utóbbi később visszavonta azt. Így a testület egyhangúlag bízta meg a következő 5 évre a KKK vezetésével Kovácsné Mikola Máriát.

A testület a szeptember 13-14-re tervezett Bor- és Dödöllefesztivál megrendezéséről is döntött. A szervezési feladatokkal közvetlenül a Kanizsa Kulturális Központot bízták meg, a kétnapos program finanszírozásáról pedig később, a költségvetés ismeretében döntenek a városatyák.

Ismét napirendre került a Rózsa utcában lévő, Bálits Károlyról elnevezett vívóterem korszerűsítési és bővítési ügye. Mint elhangzott: a korábbi elképzelések helyett egyelőre a vívóterem energetikai modernizációjára kerülne sor, illetve az önkormányzat elvi hozzájárulást adott egy későbbi bővítéshez is.

A közgyűlés arról már korábban döntött, hogy a Honvéd Kaszinó épületét integrálja a város kulturális intézményrendszerébe, ám a további működés feltételeihez, az áprilisi fenntartóváltáshoz számos egyéb technikai és gyakorlati feladatot kell még megoldani. Ezekről is döntött csütörtöki ülésén a testület.

Természetesen a politikai adok-kapok sem maradt el, ahogy várni lehetett, a legnagyobb vitát a Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László polgármester közötti egyeztetésekről szóló beszámoló hozta. Balogh László ezúttal is hangsúlyozta: nem hajlandó beszámolni azokról a háttérmegbeszélésekről, melyeket az országgyűlési képviselővel folytat, hiszen ezen egyeztetések sok esetben érzékeny gazdasági, pénzügyi információkat is tartalmaznak. A polgármester ugyanakkor jelezte: sok esetben az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) hibás döntéseinek korrekciójára kéri az országgyűlési képviselőt, mint például a közvilágítási rekonstrukció kapcsán, melynek köszönhetően az ÉVE eredeti javaslatához képest sokkal jobb kondíciókat biztosít a beruházáshoz.

A polgármester mondandóját nem hagyta szó nélkül az ÉVE-frakció. Dr. Fodor Csaba frakcióvezető válaszában elmondta: azért álltak neki a közvilágítás rekonstrukciójának, mert a Fidesz nem foglalkozott ezzel a kérdéssel. Az is tudott dolog volt, hogy a városnak nincs közel 1 milliárd forintja a beruházásra, ezért első körben olyan partnert kerestek, aki képes megfinanszírozni a fejlesztést. Időközben viszont lehetőség nyílt a kedvezményes hitelfelvételre, így végül amellett döntött a frakció.

Szintén vitát generált az új ipari park területeinek értékesítésével kapcsolatos előterjesztés. Bizzer András alpolgármester a napirend kapcsán úgy fogalmazott: az ÉVE-frakciónak köszönhetően semmiféle gazdaságfejlesztés nem valósult meg a városban az elmúlt 4 évben. Mint mondta: az új ipari parknak továbbra sincs gazdája, így nem is várható, hogy befektetők érkeznek az üres területekre.

Az alpolgármester szavaira dr. Fodor Csaba frakcióvezető reagált, aki felemlegette a Tungsram és a Gépgyár bezárását, illetve számon kérte azt, miért nem épült meg a vagongyár. A frakcióvezető egyúttal azt is mondta: Bizzer András alpolgármesterként nyugodtan készíthetne előterjesztést a város gazdaságfejlesztéséről, de ilyen munkaanyaggal nem találkoztak.

Bizzer András viszontválaszában rámutatott: a ciklus elején számos előterjesztést készített, melyeket egytől-egyig lesöpört az ÉVE-frakció, ami nem meglepő annak fényében, amit a Demokratikus Koalíció kommunikál, jelesül, hogy a DK senkit sem tűr meg a soraiban, aki bármilyen módon együttműködik a Fidesszel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában