Előkészület

2024.01.23. 08:40

Nagykanizsán felkészültek az ónos eső érkezésére

Benedek Bálint

Az ónos eső másképp viselkedik, a sózás ellenére is mindenre ráfagy, ezért a közlekedőktől óvatosságot kérnek

Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsán hajnali 3 óra körül mintegy húsz percig esett az ónos eső. Viszont, ahogyan a nagykanizsaiak megszokhatták, a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. közterület-gondozási osztályának munkatársai már a fagyott eső előtt egy órával elősózták a város utcáit és tereit.

Az osztály vezetője, Csendes Tamás elmondta: a főbb közlekedési- és a mellékútvonalakat is sózzák. Az ónos eső más kategória, mint a hó. Ez a fajta csapadék 0 és mínusz 1 Celsius-fok körül képes ráfagyni mindenre, így akár a kiszórt sóra is. Ettől függetlenül a száraz burkolatra juttattak sót, illetve a közutakat érdesítő anyaggal, vagyis dolomittal szórták, tovább javítva a tapadáson.

- Az ónos eső esetében tudomásul kell venni, hogy bármilyen elővigyázatosság esetében is foltokban csúszhat az adott aszfaltfelület - fogalmazott a szakember. - A legnagyobb körültekintés ellenére mindenhova képes ráfagyni, így a közlekedőktől mindenképpen extra koncentrációra lesz szükség. Árnyékos, fagyzugos helyeken, házak mellett ott még mindig csúszhat. A hegyi hajlékok közelében is már jártunk, hogy a lakosság biztonságosan eljuthasson a munkába. Leginkább a gyalogosoknak kell odafigyelniük, mert a járdára fel és le lépésnél elképzelhető, hogy lesznek csúszós felületek.

Hozzátette: az időjárás jelentések 10 Celsius-fokot ígérnek mára, vagyis mindenütt elindulhat az olvadás. Viszont délelőtt 10 óráig azért minden gyalogos figyeljen, vagyis a téli körülményekhez megfelelő cipőt válasszon, ha útnak indul.

Egyik olvasónk korán reggel indult útnak autójával Nagykanizsáról az autópálya érintésével Keszthelyre. Beszámolója szerint bár az előzetes figyelmeztetések miatt óvatosan közlekedett, viszont az aszfalt nem csúszott. Az útja során találkozott sószóró géppel is, ami folyamatosan szórta a főbb közlekedési utakat is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában