Te hányat tudnál?

2024.01.06. 18:30

Mondák és legendák a magyar tengerről

Kőbe zárt lány, sárkány, vízbe fúlt kecskék és a római császár balatoni legendája – mesék a balatoni legendatárból.

Zaol.hu

Fotó: Mészáros Annarózsa

Tokody Klára előadása révén bepillantást nyerünk a Balaton varázslatos világába, és konkrét útiterveket is kapunk ennek gyakorlati megtapasztalásához. Közgazdász, balatoni blogger és meseíró. A balatoni varázslatos mondavilág szerelmese, aki ezt a csodálatos mese- és legendakört szeretné megismertetni – kicsikkel és nagyokkal egyaránt. A TEDxBalaton előadásából.

– Mindig meg szoktam kérdezni az ismerőseimtől hogy hány balatoni mondát ismernek? Legtöbben ilyenkor a tihanyi visszhangot, néhányan a a balatoni kecskeköröm legendáját emítik. De a Balaton ennél sokkal többet tud. Élt itt óriás, sárkány, betyárok, táltosok, vitézek és gőgös királyleány is. De megfordult a tónál Krisztus urunk, Szent Pál, Theodosius császár, Lehel vezér és András király is – kezdte előadását a meseíró.

– Édesanyám gyerekkoromban nagyon sokat mesélt nekem, de nem Grimm és Andersen meséit hallgattam. Anyám az Árpád-házi királyok történetét mondta el. Így gyakorlatilag előbb fel tudtam sorolni a huszonhárom Árpád-házi királyt, mint a hét törpét. Így tehát számomra az Árpád-házi királyok valóságos, élő személyek voltak. Hitéért harcoló király, férjét megvakíttattó királyné vagy éppen apja ellen lázadó ifjú legendáin nőttem fel – folytatta Tokody Klára.

Balaton a meseíró számára nem csupán földrajzi adatok összességét jelenti, nem csak egy, hetvenhét kilométer hosszú, átlagosan három méter vízmélységű tó. Számára a Balaton élő személy.

– És most arra kérlek benneteket, hogy ti is képzeljétek el magatok elé a Balatont valóságos személyként. Férfi vagy nő?

– kérte az előadó a hallgatóságot.

A Balatont a közönség elsöprő többsége nőként képzelte el

Szeszélyes kiszámíthatatlan, gyönyörű nő. Ez a Balaton a megkérdezettek nagy hányada szerint.

A Balatont az istenek haragja szülte, s könnyekkel töltötték fel

A Balaton születését a régi korok emberei nem a tektonikai lemezek mozgásával és a bazaltvulkánok kitörésével magyarázták, hanem az istenek haragjával, átokkal, könnyekkel és óriások jelenlétével. Utóbbiak jelen voltak többek között Zalahaláp térségében, ahol a korábban már bemutatott óriáslány és az édesapja éltek.

A teljes cikket a likebalaton.hu-n olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában