Komposztálóba kerülnek

2024.01.09. 09:30

Már gyűjtik a megunt karácsonyfákat Nagykanizsán

Egyre több karácsonyfa landol az utcán, a tereken és sok elszáradt fát látni a szelektív hulladékgyűjtő konténerek mellett is. Vízkereszt után pedig a hulladékkezelést végző cég elkezdte begyűjteni ezeket.

Benedek Bálint

A hulladékkezelést végző cég munkatársai a Rózsa utcában szedték össze a kidobott fenyőfákat, balról Bogdán Krisztián, Molnár Balázs és Orsós László

Fotó: Szakony Attila

Császár András, a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. logisztikai vezetője elmondta: hagyományosan január 6-a, vagyis vízkereszt után kezdték meg a kidobott karácsonyfák begyűjtését.

- A családi házas övezetekben január 8. és 12. között a már korábban megszokott zöldhulladékgyűjtési napokon kell kihelyezni a fenyőfát az ingatlan elé - mondta. - Aki viszont még szeretné megtartani a karácsonyfát, az előbbi időpontokon felül január 22. és 26. között ismét megteheti. Az ingatlantulajdonosok jól tudják, hogy mindig úgy kell eljárniuk, hogy a fa a közúti forgalmat ne akadályozza. Fontos a körültekintő magatartás, tehát minden esetben távolítsák el a tartót, szedjék le a díszeket és a világítást. A társasházi övezetekben a rendszeresített hulladékgyűjtő edény, illetve a szelektív hulladékgyűjtő edények mellé lehet kirakni a fákat. Ebben az esetben is úgy kell eljárni, hogy azzal az autós és a gyalogos forgalmat se zavarják a lakók. Utóbbi helyszíneken folyamatos a gyűjtés, de ha még később kerül ki a fa, azt is elszállítjuk. Bár utóbbi már nem előre eltervezett gyűjtés keretében történik. Jellemzően addigra már csak néhány darab marad a városban.

Császár András hozzátette: az elszállított fák ezután a bagolai komposztálóba kerülnek, ahol a darálást követően visszajutnak a természetbe, vagyis a körfogásos gazdaság egyik fontos pillanata ez.

- Nyilvánvalóan azokat a fákat is elszállítjuk, amin maradtak díszek, de azokat akkor a kollégáinknak kell letisztítaniuk - folytatta a szakember. - Az előző évek tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy a lakosság figyelmes és alapos. Főleg a társasházak környékén kell jobban figyelniük az embereknek, hogy a kidobott hulladék ne maradjon a közterületen szanaszét. Illetve, ha az emeletes házból az ablakon vagy az erkélyen keresztül dobják ki a fákat, akkor azt körültekintően tegyék és arra is ügyeljenek, hogy ne akadjon fent az élő fák lombkoronájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában