A kotrás és az iszapelhelyezés kérdései

2024.01.25. 18:00

Keszthelyen tartott szakmai egyeztetést a Balaton Fejlesztési Tanács

A balatoni iszap elhelyezéséről és a tó kotrásának kérdéseiről tartott szakmai egyeztetést a Balaton Fejlesztési Tanács Keszthelyen. A megbeszélésen természet- és környezetvédelmi, illetve vízügyi szakemberek is részt vettek.

Péter B. Árpád

Rövid távon a kotrás, illetve a lerakókban felhalmozódó iszap eltávolítása a megoldás. Manninger Jenő és Bóka István, a BFT elnöke a tanácskozáson

Fotó: Halász Gábor

A fórumot követő sajtótájékoztatón Manninger Jenő, Keszthely polgármestere azt mondta: a balatoni iszappal kapcsolatban már hosszú évek óta folynak megbeszélések, „és kétségtelen, hogy sok a vita, de azért vannak eredmények is”. A vízügyi igazgatóság például tudományos felméréseket végzett, s ennek eredményei és következtetései is segíthetik e probléma megoldását.

Manninger Jenő: A balatoni települések jó része szorgalmazza egy kotróhajó megvásárlását
Fotó: PBÁ

– Fontos, hogy az iszapcsapdákon lévő iszap eltávolításával kapcsolatban megegyezésre jussunk, mert ez egyértelműen csökkentené a Balatonban a foszfor mennyiségét, ami segítené azt is, hogy az algák ne szaporodjanak el jelentős mértékben. Ez ügyben szeretnénk legalább szakmai minimumra jutni annak érdekében, hogy a kotrást mielőbb elkezdhessék – fogalmazott Manninger Jenő, hozzátéve: az iszap elhelyezése s hasznosítása egyelőre több szempontból vitatott kérdés, ezzel kapcsolatban további egyeztetések szükségesek.

A balatoni települések vezetői, illetve szakemberek vizsgálták a megoldási lehetőségeket
Fotó: Halász Gábor

A balatoni települések jó része szorgalmazza egy kotróhajó megvásárlását, hogy a vízminőség hosszú távon biztosított legyen. Ez természetvédelmi és turisztikai szempontból egyaránt fontos, hiszen a Balaton az ország talán legfontosabb rekreációs üdülőövezete, éppen ezért mielőbb megegyezésre kellene jutnia a tó körüli településeknek, illetve a környezet- és természetvédelemmel foglalkozóknak, szögezte le Keszthely polgármestere.

Manninger Jenő hangsúlyozta, nincs vészhelyzet, tavaly is jó volt a vízminőség, de algák bármikor megjelenhetnek, s erre hosszú távú megoldást kell kidolgozni.

Manninger Jenő: Egyetemi kutatások vizsgálják az iszap építőipari, illetve mezőgazdasági hasznosításának lehetőségeit. Mellette jobbról Bóka István, a BFT elnöke
Fotó: Halász Gábor

– Rövid távon viszont a kotrás a megoldás, illetve a lerakókban felhalmozódó iszap eltávolítása. A következő egy-két évre még megoldott az iszap elhelyezése, de későbbre ez nem biztosított. A vízügyi igazgatóság nagyon sok munkát fektetett ebbe, felmérve az esetleges lehetőségeket, ám ezen a téren nincs megegyezés, a nemzeti park ezen alternatívák 90 százalékával nem ért egyet – vázolta a városvezető.

Mindenesetre egyetemi kutatások vizsgálják az iszap építőipari, illetve mezőgazdasági hasznosításának lehetőségeit. A fő kérdés azonban a gazdaságosság, s ezen a téren még bőven vannak kételyek, tette hozzá Manninger Jenő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában