Helyi közélet

2024.01.22. 18:23

Jó termésben bizakodnak a gazdák

Vince-napi szőlővessző áldást tartott Zalalövőn, a Pacsa-hegyen a helyi Borbarát Kör Egyesület. A szertartást Galambos István elnök birtokán Páli Zoltán plébános végezte el.

Gyuricza Ferenc

Páli Zoltán megáldja a szőlővesszőt. Mellette Kovács Gyula Zsolt

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az eseményen a zalalövői civil szervezet tagjai közül többen is részt vettek, s örömmel konstatálták, hogy napsütéses idő köszöntött rájuk. A néphiedelem szerint ugyanis amennyiben „fényes a Vince, úgy telik a pince”, azaz bizakodhatnak a jó termésben.  

- A szőlő egyelőre erről semmit nem mond, hiszen nyugalmi állapotban van – mutatott rá Galambos István. – Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt napok hidegebb időjárása sem ártott neki, az érett vesszőknek ezt mínusz 10-12 fokos hideget ki kell bírnia a növénynek. Fagykárt tehát egyelőre nem tapasztaltunk, ugyanakkor bizonyos szempontból még jól is jött ez a hideg, hiszen a rovarkártevőket, atkákat alaposan megszelektálja.  

Galambos István hozzátette: az aranyszínű sárgulás fitoplazma betegség viszont gondot jelent, mert a térség egyre több dombhátán ütötte fel a fejét, akárcsak a fertőzést terjesztő amerikai kabóca. Most abban bíznak a termelők, hogy a Zala Vármegyei Kormányhivatal agrárügyi főosztálya által elrendelt növény-egészségügyi zárlattal, valamint a kötelező növényvédelmi intézkedésekkel sikerül a járványt megfékezni.  

- A tavalyi szüretelésből származó borok alakulnak – folytatta az egyesületi elnök. – A vörös borokkal nem volt gond, azok időben elkészültek, a fehéreknél viszont eleinte tapasztaltunk némi kését, de ezt a lemaradást azóta már behozták. Zalalövő térségében hagyományosan a vörös borok a dominánsak, ebben továbbra sincs változás, bár néhány gazda, köztük magam is, egyre bátrabban próbálkozunk a fehér fajtákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában