Közérdeklődésre számot tartó témák

2024.01.17. 13:35

Ismét megszervezi az egykor nagyon sikeres Kelemen Imre Népfőiskola előadássorozatát Zalatárnok önkormányzata

A közép-zalai község ezúttal egy helyi civil szervezettel, az Oroklán Lovas Egyesülettel együttműködve indítja újra a programot. Minderről Soós Zsolt polgármester beszélt lapunknak.

Gyuricza Ferenc

Dr. Tolvaj-Gergő Győző a génmódosított élelmiszerek szerepéről és jelentőségéről is beszél

Forrás: ZH-Archívum

Mint mondotta: az 1745-ben Zalatárnokon született teológus-jogtudós nevét viselő népfőiskolai sorozatot először az 1980-as évek végén szervezték meg, majd az akkor még a településen élő állatorvos és helytörténész dr. Szinku Mihály, illetve az általa vezetett Zalai Népfőiskolai Egyesület pártfogásával 2011-ben szervezték újra. Az előadássorozat az újraindulást követően több éven keresztül sikeresen működött, ám miután az akkori főszervező, Lévay Gabriella elköltözött a településről, a programnak vége szakadt. Most újból megpróbálkoznak vele, bízva abban, hogy a jól hasznosítható tudásra továbbra is nyitottak lesznek a mintegy 650 fős községben és a szomszédos településeken élők. 

– Olyan témákat választottunk, amelyek aktuálisak, érdeklődésre tartanak számot, valamint a helyi lakosok számára is tartalmaznak fontos ismereteket – mondta a polgármester. – Az előadásokat az IKSZT épületében tartjuk, péntek esténként. Előadónak két személyt kértünk fel, dr. Tolvaj-Gergő Győzőt, aki először a Nobel-díjas dr. Karikó Katalin munkásságát ismerteti, majd a génmódosított élelmiszerek szerepéről és jelentőségéről, valamint a környezetvédelem aktuális problémáiról beszél, míg a harmadik előadását Helyünk a világban és az Unióban címmel tartja meg. Nagy örömünkre a községben továbbra is nagy tiszteletnek örvendő dr. Szinku Mihály szintén elvállalt két előadást, február 16-án a jelenlegi legveszélyesebb vírusos állatbetegségekről, s azon belül is kiemelten az afrikai sertéspestisről, egy hétre rá pedig a madárinfluenza hatásairól kapunk tőle információkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában