Gazdálkodás

2024.01.25. 11:30

Elkészült a zalaegerszegi költségvetés tervezete

Február 15-én fogadja el a közgyűlés Zalaegerszeg 2024-es költségvetését, írta Balaicz Zoltán polgármester a közösségi oldalán. Tájékoztatása szerint stabil lesz az idei költségvetés.

Szabó Judit

Az uszoda működéséhez 150 millió forintot biztosít az állam ebben az évben

Fotó: Szabó Judit

A polgármester kitért arra, hogy mivel már érkeznek az európai uniós források, el tudják indítani a TOP Plusz városfejlesztési programot, melyben 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre különböző projektek megvalósítására (bölcsődék, óvodák, iskolák, orvosi rendelők felújítása, gyermekjátszóház építése, gazdaságfejlesztés stb.). A helyi adókat nem emelik, hitelfelvételt nem terveznek.

Iparűzési adóból a tavalyival azonos, 7,5 milliárd forintos bevételt terveznek, amit reményeik szerint növelni is tudnak az év folyamán. Mivel az elmúlt hetekben sikerült értékesíteni a Mártírok útja – Kazinczy tér sarkán lévő önkormányzati ingatlant 34 millió forintért és a volt nyomda teljes területét 380 millió forintért, ezekkel a bevételekkel is számolhatnak.

A polgármester beszámolt arról, hogy több célra jelentős kormányzati támogatásban részesül Zalaegerszeg (400 millió forint az északi ipari park bővítésére, 1,8 milliárd forint a Zalavíz Zrt. stabilitásának megőrzésére, 150 millió forint az uszoda működtetésére és 150 millió forint a Mindszentyneum működtetésére).

A kiadásokról azt írta: az önkormányzat intézményeiben és a hivatalban a minimálbér és a garantált bérminimum emelése és a további intézményi és hivatali béremelés összességében 752 millió forint többletkiadást jelent a 2024-es évre az előző esztendőhöz képest. Növekszik az államnak fizetendő szolidaritási hozzájárulás összege a tavalyi 1,51 milliárd forintról 1,983 milliárdra.  A Volánbusz Zrt. zalaegerszegi szolgáltatásának veszteségfinanszírozására 950 millió forintot terveznek.

A közétkeztetéssel kapcsolatos kiadások (bölcsődések és óvodások jelentős részének ingyenes étkezése, általános iskolások és középiskolások részben ingyenes, részben kedvezményes étkezése) a 2023-as 600 millió forintos szinthez képest 2024-ben 800 millió forint kiadást jelent az önkormányzatnak, adott tájékoztatást a tervezett költségvetés néhány fontos tételéről a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában