120 éve született Csesztregen

2024.01.28. 14:00

Egész évben programokkal emlékeznek meg Kerkai Jenő jezsuita szerzetesről

Vasárnap nyitották meg Csesztregen a Kerkai 120 Emlékévet. A helyi Szent Móric Plébánia egyházközsége 2024-ben a település nagy szülöttéről Kerkai Jenő jezsuita szerzetesről, a KALOT mozgalom megalapítójáról emlékezik meg számos programmal születésének 120. évfordulóján.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

Kerkai Jenő 1904-ben Czinder Jenő molnár fiaként látta meg a napvilágot, 1935-ben vette fel a Kerkai nevet. 1908-tól 1923-ig Zalaegerszegen tanult, az érettségi után az innsbrucki egyetem teológia fakultásának hallgatója, közben belépett a jezsuita rendbe. 1935-ben tért vissza a Tisza partjára, beosztást kapott az egyházmegyei szemináriumba. A jezsuita atya missziós munkába fogott a tanyavilágban. Életműve a KALOT. A szinte semmiből kinövő kezdeményezés rövid idő elteltével több mint félmilliós tagsággal, húsz népfőiskolával büszkélkedhetett. Nyomdákat, egyházművészeti műhelyeket, fafaragó és tésztakészítő üzemeket tudhatott már magának a KALOT a negyvenes évek elején, s tagjai között kiművelt főket, öntudatosan gondolkodó embereket. 

 A megnyitóra a vasárnapi ünnepi szentmisén került sor, melyet dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek celebrált. 

Itt az egyházközség nevében Illés Ferenc világi elnöke köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy az emlékévben Kerkai Jenő jelmondatára igyekeznek fordítani a figyelmet: „Krisztusibb embert, Életerős népet, Műveltebb falut, Önérzetes magyart!”, mely gondolatok időszerűek voltak 1935-ben és ma, 2024-ben is, a jelenkor szétzilált világi és társadalmi történéseikor.

Az emlékévet Vigh László, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. Köszönetét fejezte ki szervezőknek, hogy éves programmal emlékeznek meg Kerkairól. A politikus arról is beszélt, hogy Kerkai a parasztság felemeléséért küzdött, amiért nagy tisztelet illeti. Azért dolgozott, hogy a falvakban, tanyákon élő önellátó, önfenntartó közösségek tagjai, fiataljai képzésben részesüljenek, ezzel erősített azt a falusi létet, mely adta és adja Magyarország erejét. 

 Kerkai Jenőről dr. Márfi Gyula is megemlékezett. Mint mondta: Kerkai a teljességre törekedett a vallásosság és műveltség terén, küzdött a nyomor és a lelki szegénység ellen. Támogatta a családokat, a rászorulókat, s gondolt már a földreformra is. A falusiak műveltségének emelésére könyvtárakat hoztak létre, műveltségi előadásokat és lelki gyakorlatokat tartottak. Nagy népszerűséget ért el, a KALOT-nak 1940-ben már 2500 helyi egyesülete és több mint 300 ezer tagja. 

Az ünnepi szentmisét és megnyitót követően dr. Márfi Gyula a Kerkai Házban az Istenkeresés útjain című könyvét mutatta be, illetve kötetlen beszélgetéssel zárták a programot. Az eseményen részt vett Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, dr. Császár Zoltán, a KDNP Zala megyei választmányának elnöke és más megyei szerveztek képviselői.

Az emlékév keretében annak novemberi zárásáig helyi, vármegyei és országos programokat - előadásokat, konferenciát, zarándoklatot, könyvbemutatók - szerveznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában