Több tízezer üres álláshely vár rájuk

2024.01.18. 17:30

Az informatikusok államvizsgáztak a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban

Az államvizsga a tudomány, a felsőoktatás ünnepe, hiszen egy képzési ciklust zár le. Csütörtökön a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban az informatika szakok hallgatói adtak számot a tudásukról.

Benedek Bálint

Az oktatók alkotta bizottság előtt Böcseics Richárd vizsgázott

Fotó: Szakony Attila

A vizsgáról dr. Jaskó Szilárd egyetemi docens, Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Alkalmazott Informatikai Tanszék vezetője beszélt. Kiemelte: négy informatika szakon különféle vizsgakövetelmények vártak a hallgatókra. Volt olyan, aki mérnök-informatikus kétéves felsőoktatási szakképzésen, illetve főiskolai képzésen vett részt, de rajtuk kívül vizsgát tettek még üzemmérnök-informatikusok és gazdasági-informatikusok is.

- Az informatika mára olyan nagy olvasztótégellyé változott, hogy szükségszerűen elkezdett több szakterületre szétválni - fogalmazott. - Az egyik szakterület a közgazdaság irányába jelenthet utat, míg a másik a klasszikus tudományterület általános tudásával vértezi fel az adott hallgatót. Ezen belül már a szakember dönti el, hogy milyen munkafolyamatra specializálódik. Az üzemmérnök pedig sokkal inkább a gyakorlatorientált tudásra lesz kiképezve. Az elméleti tudása nem olyan mély, viszont az alkalmazható tudása magasabb.

Fotó: Szakony Attila

Dr. Jaskó Szilárd szerint ezek az ipar szempontjából is nagyon élesen elkülönülő szegmensek. Bár azt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az egyik szakterületen dolgozó szakember viszonylag könnyen átképezheti magát a másik szinte azonos területre.

- Jelenleg több tízezer (!) üres álláshely van Magyarországon csak ezen szakterületén - folytatta. - Tehát, aki informatikával foglalkozik az egy biztos pályára számíthat. Mivel nagyon gyorsan változó tudomány, rendkívül fontos az önképzés. Az egyetemnek az is egy lényeges feladata, hogy az aktuális piacképes tudás mellett azt a szemléletet is megtanítsa a diákoknak, miként fejlesszék a saját tudásukat. Mindig készek legyenek a szakterületük változásaira, ahhoz alkalmazkodjanak és akkor megtalálják a saját útjukat.

A vizsgázók közül a nagykanizsai Horváth Péter gazdasági-informatikusként várta a sorát. Úgy érezte jól felkészült, megtanulta a tételeket, melyek a szoftvertechnológiától, a hálózatokon keresztül egészen a mesterséges intelligencia témakörét is felölelték. Ezen kívül a gazdasági tárgyak ugyancsak széleskörű ismeretanyaggal vértezték fel.

- Az egyetemi központ képzése kiváló volt, olyan ismeretanyagot kaptunk az oktatóktól, amivel maximális megálljuk a helyünket a munka világában - mondta. - Nekem már sikerült, hiszen a Nagykanizsai Szakképzési Centrumban informatikusként dolgozom. A fejlődésre kell energiát fordítani, talán később, a jövőben grafikusnak tanulnék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában