A magyar kultúra napján

2024.01.25. 15:00

A murakeresztúri Zrínyi kadétok díszőrséget álltak

A murakeresztúri Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesületének tagjai részt vettek a 28. Magyar kultúra napi gálán a fővárosi Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központjában.

Benedek Bálint

Fotó: ZKHE

A rendezvényt a Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezte. A murakeresztúri hagyományőrző szervezet vezetőjétől, Kovácsné Kővágó Annától megtudtuk: az egyesület tagjai 2000-től vesznek részt az eseményen, ráadásul a kadétok díszőrséget állnak a Szent Korona mása mellett. A vendégeket ezúttal a gödi Búzaszem Iskola Aprája Dudazenekara fogadta. Az Olaszfaluért Kulturális Alapítvány volt az idei díszvendég, így ők bemutatkoztak a rendezvényen. 

Fotó: ZKHE

– Az olaszfalui Szivárvány Kamarakórus vezetésével a Boldogasszony Anyánk éneklésével fogadtuk államiságunk legfőbb jelképét, az Örökség serleggel kitüntetett Magyar Koronaőrök Egyesülete szolgálatában érkező Szent Korona másolatát, a Kultúra Lovagrendje, a díszvendég, valamint a közreműködő szervezetek zászlaját – mondta Kovácsné Kővágó Anna. – A díszvendég első programjaként az Örökség serleggel kitüntetett Litéri Zöldág Gyermektáncegyüttes műsorát láthattuk, majd a nagytarcsai Rozmaring Néptánccsoport mutatkozott be, ezután a Kanizsai Fiatalok Közössége Egyesület vehette át az Örökség serleget, s végül ezt az elismerést a Kisteleki Citeraegyüttes is megkapta. 

Fotó: ZKHE

Ezután az Egyetemes Kultúra Lovagjainak és a Magyar Kultúra Lovagjainak az avatása következett. A gála a díszvendég kulturális csoportjainak műsorával folytatódott, s a végén átadták a meghívót a 2025-ös díszvendégnek, amit Bodrogköz képviseletében Pallér Attila, a Bodrogköz Kultúrájáért Polgári Társulás elnöke vett át. Két zalai elismert is lovag lett:  Tiborcz Iván zenész (Nagykanizsa) és Turi Török Tibor szobrász, író, múzeumalapító (Keszthely).


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában