Miénk itt a tér

2024.01.20. 14:30

A magyar kultúra ünnepnapja Zalaegerszegen

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, Kölcsey Ferenc kézirata szerint 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Zala megyében 1990-ben volt az első nagyrendezvény ezen a napon, melynek a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóterem adott helyet.

Nagy Betti

Az Ady-iskola kórusa 1990-ben, a magyar kultúra napján a zsinagógában

Az ünnepi estet a Fölszállott a páva című Kodály-mű előadásával az Ady Endre Általános Iskola gyermekkórusa nyitotta. A műsorban Kölcsey Ferenc mellett Ady Endre, Petőfi Sándor, Babits Mihály, Utassy József versei is elhangoztak. Felcsendült még Lisznyay Szent István fantáziája Hajdók Judit orgonaművész előadásában. Az ünnepségen Nádas Péter Kossuth-díjas író mondott beszédet, melyben arra a feltevésre, hogy ünnepelhető-e egyáltalán a kultúra? így válaszolt: „Ha a kultúrát - mindazt, amit az emberiség tárgyilag és szellemileg felhalmozott az egyébként rettenettel és szörnyűségekkel teli történetével – a levegőhöz hasonlítom, akkor ezt azért teszem, mert se jobbat, se nagyobbat nem tudok mondani.”

1991-ben Zalaegerszegen már négyhelyszínessé növekedett a rendezvény: az MMIK-ban, az Ady Filmcentrumban, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, valamint a Hevesi Sándor Színházban is a magyar kultúra napját ünnepelték január 22-én. Az MMIK népművészeti délutánján kézműves játszóház és táncház várta a gyerekeket. A zsinagógában zalaegerszegi zenei együttesek, énekkarok, valamint az Arany János Balladamondó verseny győztesei léptek színpadra. Az Ady mozi emeleti előterében fotókiállítás várta a látogatókat, és magyar filmeket vetítettek a nap folyamán. Az estet a Hevesi Sándor Színházban gálaműsor zárta, melyen a város szinte valamennyi nagy művészeti együttese, valamint a teátrum művészei is felléptek.

Képgalériánkba a Zalai Hírlap archívumából válogattunk fotókat a Zalaegerszegen rendezett magyar kultúra napi eseményekről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában