Koncertek, kiállítások, Vince-nap

2024.01.19. 11:32

A hétvége programkínálata Zalában

Zaol.hu

Lemezbörze a Göcseji Tudásközpontban

Fotó: Gyurica Ferenc

Koncertek, kiállítások, Vince-nap

A hétvége programkínálata

Lemezbemutató koncert

Január 19-én, pénteken 18 órakor a Laposa Julcsi & the Band lemezbemutató koncertjére várják az érdeklődőket Zalaegerszegen, a Korona Szalonba. A Junior Prima-díjas népzenész és zenei mediátor most a felnőtt közönséget hívja különleges zenei utazásra, amely során a Kárpát-medence népdalkincsekből válogatnak.
 

Miseruhák és miseborok

Január 19-én, pénteken 17 órakor Miseruhák és miseborok címmel különleges és exkluzív tárlatra várják az érdeklődőket Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban. Az állandó kiállításon Kovács Gergely kurátor a miseruhákról mesél Pampetrics György borkóstolója mellett.

Családi délután

Január 20-án, szombaton családi délután lesz 15 órától Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban. A vidám foglalkozáson a téli etetéshez szükséges madárkalács-készítésre invitálják a a gyerekeket.

Pálfi Gyuri nyomában

Január 20-án, szombaton 14 órakor Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban mesés kalandtúra során Balaton László Göcseji tél című mesés foglalkoztató füzetét kelti életre. A programon a szerző vezeti körbe a családokat a múzeum portái között. A mesében szereplő Pálfi Gyuri nyomában bejárhatják a Falumúzeum épületeit, megismerhetik a téli napokra jellemző élethelyzeteket, munkafolyamatokat és az állatokat is. 

Az idő megörzése

Január 20-án, szombaton 17 órakor Az idő megőrzése címmel Garas Kálmán fotóművész tárlata nyílik Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az alkotó Személyiségnek lenni a legtöbb című könyvét is megismerhetik az eseményen. A kortárs művészeket bemutató, február 10-ig

Előadás a könyvtárban

Nagykanizsán, a Halis-könyvtárban pénteken 18 órakor a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem szervezésében A magyar „út” Istenhez címmel Hintalan László János zenetanár vetített képes ingyenes előadását hallhatják az érdeklődők.

Kiállítás a Medgyaszay Házban

Nagykanizsán, a Medgyaszay Házban pénteken 17 órakor Szép hazánk, Erdély címmel nyílik kiállítás. Szőke Veronika művészetterapeuta és Szász Norbert amatőr fotós tárlatán nemezképeket, festményeket és fényképeket láthat a közönség Erdélyről. Az eseményen prof. Szűcs Attila mond köszöntőt.

Beretka Ádám-koncert

Nagykanizsán, a Medgyaszay Házban szombaton 20 órától a New Wave Sessions koncertsorozat első állomásán Beretka Ádám és vendége, B. Nagy Réka énekesnő, influenszer ad koncertet a Kanizsai Kulturális Központ és a Horizon Events szervezésében. Az eseményen vendégfellépőként szerepel még Vida Marci.

A Balaton megszentelése
Vízszentelést tart a magyar görögkatolikus közösség szombaton Keszthelyen. Előbb 10 órától dr. Arsenios Kardamakis ausztriai metropolita, Magyarország és Közép-Európa exarchája isteni liturgiát mutat be a Fő téri templomban, majd várhatóan 12:30-tól megszenteli a Balatont a Szigetfürdőnél. 

A magyar kultúra napja

Vonyarcvashegyen szombaton 17 órától ünneplik a magyar kultúra napját. A művelődési házban előbb Pali Róbert polgármester köszönti a vendégeket, majd Fegyverneky Levente Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét adja elő. Az esten közreműködnek az Imre Sándor Szeretetszínház tagjai, illetve a Festetics György Zeneiskola fúvós növendékei.

Hévízen vasárnap 17 órától emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról. Az érdeklődők a Lámpaláng zenekar koncertjén vehetnek részt a városháza dísztermében.

Jégtörő játszóház

Szombaton 15:30-tól a keszthelyi Goldmark művelődési központ NépmesePontjában vidám, téli dekorációkat készíthetnek a fiatalok, majd a kézműveskedést követően, 17 órától kezdődik a gyermek, 18 órától pedig a felnőtt táncház a Re-Folk Zenekarral.

Vince-nap

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Vince-napi pincetúrát Várvölgyön. Szombaton 13 órától indulnak a csapatok 15 percenként a polgármesteri hivataltól, az egyes helyszíneken helyi borok kóstolhatók.  

Táncra kelve

A 20 éves Boróka Táncegyüttes mutatja be jubileumi műsorát a zalaapáti rendezvényteremben szombaton 18 órától. Az ünnepi műsorban fellép a Cserta táncegyüttes, a Csádé zenekar és Kovács Péter. 

A magyar kultúra napja
Szombaton Lentiben, a városi művelődési központban 18 órakor kezdődik a magyar kultúra napja alkalmából tartandó ünnepség. Köszöntőt mond Horváth László polgármester, majd a lendvai LESZSZ Társulat előadásában láthatja a közönség Egressy Zoltán a Portugál című darabját.

Színházi előadás

Vasárnap Szentgyörgyvölgyön, a kultúrházban 17 órakor lép színpadra a helyi Vastaps Társulat, amely Galgóczi Erzsébet: A használt koporsó című vígjátékát mutatja be a közönségnek.

Vince-napok 
Letenyén, a Béci-Zajki-hegyen tartja Vince-napi pincejárását a helyi Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete, valamint a Borbarát Hölgyek Társasága. A szombati egész napos program 10 órakor szőlővessző-szenteléssel kezdődik, a ceremóniát Aigner Géza plébános végzi. Ezt pinceszemle követi. Zalalövőn, a Pacsa-hegyen ugyancsak szombaton, 12 órakor tart Vince-napi szőlővessző-áldást a Borbarát Kör Egyesület felkérésére Páli Zoltán plébános. Bázakerettyén vasárnap rendezik meg a Vince-napi programot, amely 14.30-kor a bázai településrész kápolnájában szentmisével kezdődik. Ezt követően a Nagy-hegyen szőlővessző-szentelés és szakmai fórum várja az érdeklődőket. Utóbbit Liviczki Tibor bortermelő vezeti. 

Magyar kultúra napja 

Letenyén, a városi könyvtárban szombaton 17 órai kezdettel tartják a magyar kultúra napja helyi programját, amely Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész és Szabó Gyula Győző Európa közepén című zenés irodalmi műsorával kezdődik. Ezt követi a városban élő fotósok, dr. Keresztesi Tímea, Bedics László, Kozári Tamás és Léránt János közös kiállításának megnyitója, majd a Letenyei Kultúra Mecénása Díj átadása. Zalalövőn, a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban ugyancsak szombaton 17 órakor Balaskóné Szkladányi Annamária és Balaskó Árpád Vendel Színekkel írt rapszódiák című közös kiállításának megnyitójával kezdődik a kultúra napi ünnepség. Beszédet Gyarmati Antal polgármester mond, a tárlatot Balaskó Levente építőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Ezt a gitáros-énekes Kovács Miklós Csönded vagyok című Cseh Tamás-emlékműsora követi. Lendván, a Városi Színház- és Hangversenyteremben szombaton 18 órakor kezdődik a magyar kultúra napja tiszteletére szervezett ünnepség, amely során a Zala György-díjakat is átadják. Ünnepi beszédet Kelemen Gertrud, Magyarország újonnan kinevezett lendvai főkonzulja mond, a műsorban a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola néptáncosai, valamint Németh Dénes és zenekara működik közre. 

Jótékonysági est 
Zalalövőn, a helyi általános iskolában pénteken 20 órától a Bitbúvár Alapítvány tartja jótékonysági rendezvényét.

Lemezbörze 
Zalaegerszegen, a Göcsej Tudásközpontban szombaton 10 és 15 óra között rendezik meg a zenei hanghordozók gyűjtőinek találkozóját, a 11. Lemezbörzét. 

Ökumenikus istentisztelet 
Zalaháshágyon, a Szentháromság-templomban vasárnap 16 órakor tartják az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletét, amelynek szolgálattévő lelkipásztora Mikolás Attila salomvári plébános és Dobó Dániel őrimagyarósdi evangélikus lelkész lesz. Szentmargitfalván, a deszkakápolnában szombaton 10 órakor tartanak ökumenikus istentiszteletet.  

Batthyány-búcsú 
Szepetneken, a Szent Őrzőangyalok -lébániatemplomban vasárnap 17 órakor tartják a Batthyány-búcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss László körmendi esperes-plébános lesz. 
 

Útiélmény-beszámoló 
Őriszentpéteren, a Malom Látogatóközpontban szombaton 15 órakor Hongkongból a Keletibe címmel Perger István tart vetített képes előadást úti élményeiről.

Hármashatár túra 
Felsőszölnökről, a Keresztelő Szent János-plébániatemplomtól indul vasárnap 9.30-kor az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság bakancsos túrája, amely során az osztrák-szlovén-magyar hármashatár térségét járják be a résztvevők.  

Snapszer bajnokság 
Hosszúfaluban, a muravidéki település művelődési otthonában szombaton 18 órától snapszer kártyabajnokságot rendeznek.

Koncertek, zenés partik 
Zalaegerszegen, az Art Moziban pénteken 19 órától Szulák Andrea énekli Cserháti Zsuzsa, Máté Péter és Demjén Ferenc közismert slágereit. A Mama Africában szombaton Dope, Danksess és Carter keveri a zenét. Az Angels Clubban szombaton a Fáraó bulizenekar játszik. A program sztárvendége a Groovehouse lesz. Nagykanizsán, a Kanizsa Clubban pénteken szalagavató afterpartit tartanak, ahol Marloo lesz a hangulatfelelős. Keszthelyen, a Bexi Clubban szombaton Koósz Milán és Krasznai áll a lemezjátszók mögé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában