Isten segítségét kérik mindennapjaikra

2024.01.27. 19:30

A házszentelések egész januárban tartanak Alsópáhokon és térségében

Alsópáhokon és a plébániához tartozó községekben január végéig szentel házakat Bóka Tibor plébános, aki azt mondja: e szertartást év közben is többen kérik, például költözés vagy felújítás után.

Péter B. Árpád

Az imádság és az áldás Istentől jön. Képünkön Kovács Angéla és Bóka Tibor plébános a házszentelést követően

Fotó: ZH

Ez a hagyomány már több évszázados, a vallásos emberek fontosnak tartják, hogy ahol élnek, az megszentelt hely legyen, s Isten segítsége egész évben kísérje őket, fogalmaz Alsópáhok plébánosa, hozzátéve: e szertartás lényege nem is annyira a ház megszentelése, sokkal inkább a benne élőké, „hiszen az egyház mindig személyeket áld meg, ami csak akkor hatékony, ha ezt élő hittel kérik és fogadják”.

Bóka Tibor idén eddig mintegy 35 otthont áldott meg Alsó- és Felsőpáhokon, Sármelléken, Nemesbükön, Szentgyörgyváron, Nemesboldogasszonyfán, Zalaköveskúton és Zalaköszvényesen, ennek kapcsán pedig azt mondja: ez több, mint tavaly, bár nem a számokat nézi, hanem azt, ki milyen lelkülettel kéri a házszentelést. A korosztályokat illetően vegyes a kép, a jelentkezők között vannak idősebbek s fiatalabbak egyaránt.

– Ez a szertartás alkalmat teremt a beszélgetésre is, amire a napi rohanásban, a szentmisék előtt és után vagy éppen a közösségi programok alkalmával viszonylag kevés idő jut – emeli ki Bóka Tibor. – Ilyenkor mindenütt elidőzök egy kicsit, hogy a házigazdák elmondhassák gondjaikat, véleményüket, javaslataikat vagy akár a kritikájukat is. Ezek a találkozások építik a közösséget; ez a lelkipásztori hivatás egyik szép feladata.

Alsópáhok plébánosától év közben is gyakran kérnek házszentelést, s nemcsak költözés vagy felújítás után, hanem akkor is, ha valaki azt érzékeli: valami rossz történik az otthonában.

– Ilyenkor adok imádságot is az ott lakóknak, s elmondom: nem szabad félni, hanem hittel kell szembefordulni a gonosszal, s ez esetben nem lesz semmi baj – jelenti ki Bóka Tibor, aki a házszentelésekért sosem kér terítést, hiszen „az imádság és az áldás Istentől jön, s ingyenes”.

A plébános a napokban Kovács Angéláéknál járt, megáldva a négygenerációs otthont, amely az elmúlt évben nagyobb mértékű felújításon esett át.

– Édesanyám eddig minden évben meghintette az új szentelt vízzel a házunkat, de most úgy gondoltuk, plébános úr közvetítésével kérjük a Jóisten áldását az épületre és a családunkra, hogy a szeretet, az összetartás és a béke uralkodjon nálunk. A hit nagyon fontos nálunk, templomba járó, hívő emberek vagyunk valamennyien, s azt reméljük, Isten áldása beragyogja az életünket – foglalja össze Kovács Angéla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában