Zala-Müllex

2024.01.03. 08:30

A gazdasági környezet romlása ellenére eredményes évet terveznek

A Zala-Müllex Kft. 2024. évi előzetes üzleti tervét 3,5 milliárd forint nettó árbevétellel és 230 millió forint adózott eredménnyel fogadta el legutóbbi ülésén Zalaegerszeg közgyűlése.

Szabó Judit

Az illegális hulladék elszállításában is nagyobb szerepet vállalna a cég idén

Forrás: shutterstock

Fotó: Anastasija Vujic

A kft. ipari és kereskedelmi hulladékok gyűjtésével, kezelésével, értékesítésével foglalkozik, hulladékkezelő létesítményeket üzemeltet Zala és Vas megyében, valamint közreműködik a közszolgáltatásban is. Elsősorban Zalaegerszegen szerepet vállal még a téli síkosságmentesítésben, valamint az utak javításában, karbantartásában, továbbá építési és bontási feladatokat végez.

A cég pénzügyi helyzete stabil, működése eredményes, állt az előzetes üzleti tervben, így el tudja végezni a fejlesztéseket, beszerzéseket, és a versenyképesség megtartásához szükséges béremeléseket. Idén a minimálbér és a garantált bérminimum emelésén túl, a többi dolgozó esetében 10 százalékos bérfejlesztést tervez, s a dolgozói létszámot növelni szeretné.

Tavaly július óta a MOL leányvállalata, a MOHU Mol Zrt. felel a közszolgáltatási és intézményi hulladékok begyűjtéséért, a következő 35 évben. Ez 2024-ben már a teljes évre hatással lesz, egész évre kiesik a csomagolóanyagok értékesítéséből korábban befolyt bevétel a Zala-Müllexnél, ami mintegy 150 millió forintot jelent. A recesszió, különösen az építőiparé, szintén negatív hatást gyakorol a társaság bevételeire, írták beszámolójukban. Az építőipar visszaesése főleg a konténeres üzletágat érinti. A MOL belépésének az előnye a hulladékszállításba a Zala-Müllex számára, hogy a vevői kintlévősége csökken.

A megnövekedett anyag- és bérköltséget áremeléssel kompenzálja a zalai cég. Bevételeit ezenkívül az illegális hulladék begyűjtésével, valamint az ipari hulladék begyűjtésének és kezelésének növelésével kívánja emelni. A fejlesztések között Harasztifaluban egy automata csurgalékvíz-visszalocsoló rendszert szeretnének kiépíteni a hulladéklerakón. A harasztifalui hulladékkezelőben a komposztálás technológiáját is korszerűsítik.

A zalaegerszegi önkormányzat az előzetes üzleti terv elfogadása mellett meghatározta az ügyvezető prémiumfeladatait. Ezek közé tartozik, hogy az ipari karton- és papírhulladékból a begyűjtött mennyiség haladja meg az évi 2500 tonnát, érjen el ezenkívül nettó 35 millió forintos árbevételt a Zala-Müllex az önkormányzat által megrendelt munkákból (útépítés, bontás, rekultiváció, kármentesítés, illegális hulladék elszállítása, tereprendezés, tört beton értékesítése, bértörés és fadarálás). Önerős géppark- és eszközfejlesztést is várnak a cégtől, valamint, hogy működjön közre a Zalaegerszegen a településtisztasági akciókban és a környezetvédelmi tudatformáló rendezvényeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában