Találkozó

2023.12.27. 11:00

Vigh László és az új konzul Lendván

Nemrégiben hivatalában látogatta meg Vigh László országgyűlési képviselő Kelemen Gertrúdot, Magyarország nemrégiben kinevezett lendvai főkonzulját.

Korosa Titanilla

Balról Vigh László, Kelemen Getrúd és Magyar János a találkozón

Fotó: Korosa Titanilla

Kelemen Gertrúd Magyar János, Lendva polgármesterének társaságában fogadta a zalai politikust. Vigh László az üdvözlő találkozón gratulált a diplomatának a lendvai kinevezéséhez és emlékeztetett, hogy évek óta jó együttműködést tartanak fenn Zala vármegye, illetve Lendva és a Muravidék között.

– A határ e két térséget már nem elválasztja, hanem összeköti. Támogatjuk egymást a helyi vezetőkkel, ellátogatunk a rendezvényekre és segítséget nyújtunk, amiben szükséges, nemrég például futballakadémiát avattunk fel együtt Lendván – fogalmazott Vigh László, majd felajánlotta segítségét a főkonzulnak.

Kelemen Gertrúd megköszönte a látogatást és a felajánlott segítséget, mint mondta: bízik benne, hogy a jövőben sok olyan közös ügy lesz, amikben együtt tudnak majd működni és folytatódik az eddigi jó kapcsolat a következő években, vagy akár szorosabbra is fűzik a szálakat.

A felvidéki származású főkonzul arról is beszélt, több mint három évtizedes diplomáciai tapasztalattal rendelkezik, a Muravidék, illetve Szlovénia új, kevéssé ismert terület számára, Szlovákiában és Csehországban teljesített külszolgálatot. Fő területe a kulturális diplomácia volt, Pozsonyban és Prágában is a magyar kulturális intézet igazgatójaként dolgozott, de tagja volt a visegrádi együttműködés ügyeivel foglalkozó stábnak is. A prágai kiküldetés után kapta meg a felkérést a lendvai főkonzulátus vezetésére. Hozzátette, hogy ez egy új terület számára, egy másik határ menti régió, más, mint a felvidéki, vagy a diaszpórában élő csehországi magyar közösség képviselete, de itt is az a feladat, hogy a régió kapcsolatait erősítse és segítse az együttműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában