Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen rekordsebességgel dolgoztak a kivitelezők

2023.12.01. 16:39

Újabb szakaszok újultak meg a Balatoni Bringakörön

Megújult a Balatoni Bringakör újabb szakasza. Zala és Veszprém vármegyében összesen 10,5 kilométer hosszan született újjá több szakasz.

Péter B. Árpád

Majdnem három kilométer hosszan újult meg a kerékpárút. Biró Róbert, Kovács Kornél és Pali Róbert az esős bejáráson

Fotó: Péter B. Árpád

A 205 kilométer hosszú bringakör több mint fele megújult az elmúlt években, most Balatonudvari és Vonyarcvashegy között vált komfortosabbá és biztonságosabbá. Kovács Kornél, az Építési és Közlekedési Minisztérium gépjármű-közlekedési és vasúti szabályozási főosztályvezetője az átadón elmondta, utcákat újítottak fel, szakaszokat szélesítettek, aszfaltoztak s burkolati jeleket festettek fel a beruházás során.

A szakember felidézte: 2017 és ’23 között 350 kilométer kerékpárutat adtak át országszerte, emellett 85 kilométernyi megújult, további 600 kilométer terve pedig elkészült, vagy hamarosan készen lesz. Ezen túlmenően 13 főútfejlesztési projektben 400 kilométer kerékpárút tervezése jelenleg is tart.

Kovács Kornél emlékeztetett: a bringakörút fejlesztése 2019-ben indult el, s eddig 125 kilométer újult meg, 6 milliárd forint értékben. Veszprém vármegyében most 7813 méternyi szakaszon dolgoztak a kivitelezők, Balatonudvari, Balatonakali, Révfülöp, Badacsonytomaj és Szigliget térségében. E munkákra bruttó 414 millió forintot fordított a szaktárca. Zalában 2709 métert érintett a fejlesztés Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen, ez 274 millió forintba került, tette hozzá a főosztályvezető.

Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere hangsúlyozta: nemcsak a település, hanem az egész régió szempontjából fontos ez a beruházás, amely elősegíti az aktív és fenntartható közlekedést. A nagyközség első embere kiemelte, mindenki, aki ebben a fejlesztésben közreműködött, professzionális és gyors munkát végzett.

Biró Róbert, Balatongyörök első embere emlékeztetett, az első kerékpárútszakasz a 80-as évek végén épült a két település között, 20 éve pedig a teljes Balaton körbekerekezhető. A bringakörúton több százezer ember tesz meg hosszabb-rövidebb szakaszokat évente, s ma már télen is kerékpároznak rajta a mozgás szerelmesei.

Nagy Bálint államtitkár, a térség országgyűlési képviselője parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az avatáson, de munkatársunknak elmondta: „Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a kerékpározást mint aktív turisztikai formát választók száma, éppen ezért kiemelt jelentőségűek az ehhez kapcsolódó fejlesztések. Térségünkben is több új kerékpárút épült, emellett öröm, hogy sorra újulnak meg a már meglévő szakaszok, s ezzel biztonságosabbá és korszerűbbé válnak.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában