Rédicsi Kertbarátkör Egyesület

2023.12.22. 13:30

Túra a magyar-szlovén határon az összetartozás jegyében

Nemrég ünnepelte a Rédicsi Kertbarátkör Egyesület tagsága a schengeni határnyitás évfordulóját a hosszúfalusi és dobronaki gazdákkal közösen, pincelátogatással egybekötött túrán a szlovén-magyar határon.

Korosa Titanilla

Schengeni túra a magyar-szlovén határon, középen Gaál Károly, mellette Soós Endréné

Fotó: Korosa Titanilla

2007. december 21-én csatlakozott Magyarország a schengeni térséghez, azóta a magyar-szlovén határvidék szőlősgazdái minden évben megünneplik ennek évfordulóját közös kirándulással. Idén Rédicsen találkoztak a résztvevők, ahol Pete Polgár Máté plébános köszöntötte őket, és megemlékeztek az elhunyt tagtársakról, majd az ebédet követően Tenke-hegy felé vették az irányt, ahol három gazda pincéjét keresték fel és kóstoltak borokat. 

A Tenke-hegyen kis ünnepséget is tartottak, megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel Soós Endréné, Rédics polgármestere és Gaál Károly, a civil szervezet elnöke, aki egyebek mellett arról szólt, hogy szép példája a barátságnak, a határ menti együttélésnek, ahogy a szlovén, muravidéki, illetve a magyar gazdák közösen ápolják a borhoz kapcsolódó hagyományokat. A pezsgős koccintás után folytatták az utat Lendva-hegyre, ahol 5 pincéhez tértek be. A programot vacsorával zárták ugyanitt Halász László éttermében, ahonnan nem hiányoztak a lendva-hegyi borok és a nótaszó sem.

Gaál Károly arról is beszámolt, hogy elkezdődtek a szakmai foglalkozások is a kertbarátkörnél, az első összejövetelt Dobronakon tartották, ahol Kósa Ferenc történelemtanár tartott a tagoknak ismeretterjesztő történelemórát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában