Zaol podcast

2023.12.08. 20:15

Rab gólya és hetvenéves albatrosz. Érdekességek a madárgyűrűzésről – Vendégünk dr. Illyés Zoltán biológus

December elején elkezdődött a téli madárgyűrűzés a botfai Mindszenty Ifjúsági Házban, ahol legutóbb a rossz idő ellenére több mint félszáz egyedet fogtak be, így nyolc madárfajt tanulmányozhattak az érdeklődők.

Mozsár Eszter

Dr. Illyés Zoltán kutatóbiológus a botfai madárgyűrűzésről beszélt a Zaol-podcast adásában.

Fotó: Mozsár Eszter

A népszerű program szervezői kéthetente, február végéig, március elejéig várják az állatbarátokat, legközelebb december 16-án, szombaton. Dr. Illyés Zoltán kutatóbiológus a madárgyűrűzés fontosságáról, a megfigyelések és adatok felhasználásról beszélt a Zaol-podcast legutóbbi adásában. A szakembertől olyan érdekességeket hallhattunk például, hogy milyen ritkán látott madarat fogtak be Botfán, hogy került egy „kémkedéssel” vádolt Ménes nevű magyar gólya egyiptomi börtönbe. Megtudhattuk azt is, hogy a világ legrégebben, 1956-ban meggyűrűzött tollasa egy ma is élő, tojást rakó és fiókát nevelő hetvenéves albatrosz, valamint kiderült, hogy az időjárás és annak változása miként hat a vonulási útvonalakra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában