A közösségnek köszönhetően újult meg

2023.12.18. 11:30

Orgonaszentelés Nagykapornakon

Megáldották és felszentelték a nagykapornaki Szentséges Üdvözítő templom 110 éves orgonáját, amelynek felújítását adakozás is segítette. A hálaadó szentmisén a restaurálást szakértőként irányító Hajdók Judit, valamint a legnagyobb összegű adományt adó, dr. Varga Károly szólaltatta meg igazi hangján az orgonát, Liszt, Bach és Zipoli műveket előadva.

Antal Lívia

A felújított orgonát dr. Takács István érseki általános helynök áldotta meg, mellette balról Tódor Szabolcs atya

Fotó: Antal Lívia

Örömmel ünnepelünk, és szenteljük fel a felújított 110 éves orgonát, és a harangokat, amelyek idén 100 évesek, köszöntötte az egybegyűlteket Tódor Szabolcs, a búcsúszentlászlói ferences kegytemplom esperes-plébánosa.

A közösség ragaszkodását és hitét mutatja az, hogy a nagykapornaki templomban mindig megújul valami, mondta dr. Takács István, a szentmisét celebráló érseki általános helynök. Prédikációjában az öröm megéléséről értekezett, kifejtve azt, hogy az emberek gyakorta képtelenek erre, mert folyton elégedetlennek.

Akik közreműködtek az orgona helyreállításában: Sifter Péter, Nagykapornak polgármestere, Takácsné dr. Simán Zsuzsanna, az orgonabizottság szervezője, dr. Varga Károly, Hajdók Judit, valamint Horváth Mátyás, Szalai Ferenc, Németh József és Molnár Ferenc szakmunkások
Fotó: Antal Lívia

– Pedig annyi minden van, aminek örülhetünk. Az életnek, a szeretteinknek, a csodás világnak, a hit erejének, az Isten gondviselésének. Annak, hogy most együtt ünnepelhetjük a megújult orgonát, amellyel az életünk gazdagodik – emelte ki az érseki általános helynök, hozzátéve azt, hogy advent harmadik gyertyalángja hozza el mindenki szívébe az örömet.

A 110 éves orgona eredeti állapot szerinti helyreállítását Hajdók Judit orgonaművész, orgonatörténész műemléki szakértőként felügyelte.

– Ez egy nagyon értékes orgona, amit 1913-ban a pozsonyi Schönhofer cég készített. Ezt követően nem sokkal átépítették, ami kár volt. Felújítása nagyon időszerű vált, mert az elmúlt 5-6 évtizedben jelentős munka nem történt vele. A rekonstrukció során belső szerkezetét is feljavították. A liturgikus célokra épített orgona most nagyszerű állapotban van. A mai ünnep felemelő volt, korona az orgonára – hangsúlyozta Hajdók Judit.

Hajdók Judit orgonál
Fotó: Antal Lívia

Az amerikai Houstonban élő dr. Varga Károly támogatta legnagyobb értékű adománnyal az orgona felújítását, amelynek felszentelésére családjával érkezett. A helyhez fűződő kötődéséről kérdeztük.

– Zalaegerszegen születtem, de Nagykapornakra jártam általános iskolába harmadiktól nyolcadikig. A mostani idősek otthona volt a kollégium, ahol hat évet töltöttem el, mindössze pár méter távolságra a templomtól és az orgonától. Akkor még nem tudtuk, hogy ilyen fontosak leszünk egymás életében. Szerencsésnek érzem magam, hogy részt vehettem a felújítás szervezésében, amit szívesen támogattam. Nagyon jó érzés, hogy valamit vissza tudtam adni abból a községnek, amit tudatlanul adott nekem annak idején. Az itt töltött évek komoly hatással voltak rám. Nagykapornaki kötődésűnek érzem magam, amelynek valamiféle manifesztációját is látom ebben az orgonában – fejezte ki örömét dr. Varga Károly.

Dr. Varga Károly orgonál
Fotó: Antal Lívia

A búcsúszentlászlói és a nagykapornaki templom kórusa, valamint a ZalaBrass fúvósegyüttes közreműködött a szentmisén. Ezt követően Tódor Szabolcs atya virágot és a nagykapornaki templomot ábrázoló kerámiatálat adott át az orgona felújítását segítőknek, amit Horváth Csaba fazekasmester készített.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában