Vadbalesetek

2023.12.04. 17:02

Módosítaná a törvényt a Jobbik-Konzervatívok

A vadászati törvény módosítását készíti elő a Jobbik-Konzervatívok, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis az autósnak kell megfizetni a vadkárt – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Bencze János, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

Pásztor András

Berta Krisztián kanizsai képviselő (balról) és Bencze János, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón

Fotó: Pásztor András

Mint azt a politikus elmondta: már októberben jelezte az új törvény túlzott szigorát az ALD lízingszolgáltató, hiszen a vadásztársaságok ezentúl csak akkor kötelezhetők kártérítésre, ha az autós minden kétséget kizáróan bizonyítani tudja, hogy a baleset előtt a vadat űzték, lőtték vagy hajtották. Ezt pedig szinte lehetetlen megtenni.

– Július egytől már akkor is az autósnak kell vállalnia a felelősséget, ha nincs kirakva az érintett útszakaszra a vadveszélyre figyelmeztető tábla – mondta Bencze János, aki szerint a magyar családokban zömében még a használt autó is nagy érték, éppen ezért ha az összetörik egy vaddal való ütközés következtében, akkor nemcsak az autó megy tönkre, de még a család spórolt pénze is elúszhat, ha az autóst beperli a vadásztársaság a károkozásért.

Bencze János hangsúlyozta: a Jobbik-Konzervatívok azt szeretné elérni a módosítással, hogy minden vadbaleset körülményeit szakértő vizsgálja ki, így kizárható lenne, hogy a vétlen sofőrnek kelljen megfizetni a kárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában