Német küldöttség

2023.12.07. 14:00

Michelin-csillagos étterem szakemberei tanultak a kiskanizsai Jakabfi Dávidtól

A német Solo Du Michelin-csillagos étterem jászberényi származású séfje, Fodor Zsolt és nemzetközi szakemberekből álló csapata kétnapos továbbképzésen járt nemrég Jakabfi Dávid kiskanizsai cukrász műhelyében.

Benedek Bálint

Fodor Zsolt (balról) és Jakabfi Dávid. A csapat sokat tanult a tányérdesszertek elkészítéséről

Fotó: Szakony Attila

A szálloda, melyben a négyasztalos, gourmet étterem található, a Sasfészek közelében fekszik. Németország Bajorország tartományában, a Berchtesgadeni-Alpokban található ez a hegyvidéki nyaralóház, amely Adolf Hitler kedvenc tartózkodási helye volt 1938 és 1945 között.

- Nagy öröm, hogy az idén megkaphattuk a Michelin-csillagot, hiszen ez az elismerés a tökéletesség nemzetközi szimbólumává vált a szakácsművészet területén - mondta Fodor Zsolt. - Jakabfi Dáviddal évek óta jó kapcsolatot ápolunk, ő is járt már nálunk oktatni. A desszertek összeállításában, kitalálásában sokat segít. Jó érzés nála és tőle tanulni, mindig van újdonság, amiben számíthatunk a tudására. Ilyen alkalmak előtt egyeztetünk, hogy milyen témákat és alapanyagokat szeretnénk használni, s akkor Dávid elé állatunk valamiféle kihívást. Étlapváltás előtt állunk, ezért tányérdesszertek készültek, ezekből adott ízelítőt a cukrász barátunk. Az itt töltött két nap során hasznos tudást szívhattunk magunkba, melyek sokat segítenek pontosan megtervezni a menüsorunkat. Az inspirációt megkaptuk.

Fotó: Szakony Attila

Fodor Zsolt hozzátette: öt, amolyan üdvözlőfalat nyitja a menüsort. Amikor befejeződtek a főételek, akkor következik a négy-ötféle apró, pici desszert.

Nagy sürgés-forgás közepette Jakabfi Dávid is lelassított egy pillanatra.

- Fodor Zsolt séffel valóban jó kapcsolatot ápolunk, felfigyeltünk egymás tevékenységére már akkor, amikor még Ausztriában dolgoztam - mondta. - Az idén januárban két szakácsa már tanult nálam, és zerette volna a desszert kínálatát fejleszteni, hiszen a csokoládé kezelésében nem annyira erősek. Majd két hónap múlva együtt tanultunk a német hotelben, az ott készített édességek a menüsorba is bekerültek.

Dávid a legnagyobb szakmai elismerésként tekint arra, hogy egy Michelin-csillagos külföldi étterem munkatársai tőle szeretnének tanulni. Most érett be az a gyümölcs, amiért olyan sokat dolgozott.

Fotó: Szakony Attila

- A kapcsolatnak lesz folytatása, hiszen a későbbiekben vacsoraesten szerepelnék, ahol személyesen készíteném a vendégeknek a desszerteket - mosolygott. - A kiskanizsai foglalkozáson készült egy újragondolt mogyorós, tonkababos tányérdesszert, aztán egy erdei gyümölcsös, kókuszos laktózmentes tányérdesszert. Készítettünk még francia koszorúfánkot, amit megtöltöttünk egy mogyorós angol krémmel, és a macaronsütés rejtelmeibe is betekintést nyerhettek a vendégeink. A különféle fánkverziókra is kíváncsiak voltak, valamint a franciák krémese, a mille-feuille szintén szerepelt a programban, amihez vérnarancsot párosítottunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában