Többet költenek a vásárlók élelmiszerre

2023.12.22. 20:00

Kocsonyahús, liba és kacsa karácsonyra

Töltött káposzta, rántott hal és zserbó. Csak néhány hagyományosnak mondható étel abból, ami az ünnepi asztalokra kerül szenteste, valamint karácsonykor. A kanizsai Vásárcsarnokban vásárlókkal, háziasszonyokkal beszélgettünk arról, milyen kulináris utazásra várják a rokonságot.

Benedek Bálint

Horváth László hentes egy szép darab rántott húsnak való sertéskarajt mutatott Petrekovics Krisztinának

Fotó: Szakony Attila

A Vásárcsarnok népszerű célpont az év minden szakában, hiszen hétvégente szinte nem lehet közlekedni a környéken sem. Karácsony előtt pedig még többen keresik fel a hentesüzleteket, de a savanyúságot kínáló bolt előtt is sorok kígyóznak ilyenkor. Ez most sem volt másképp, a csúcsidőszakban, vagyis már csütörtökön hömpölygött a tömeg a sorok között. Jól fogyott a házi tojás, a savanyú káposzta, viszont a legtöbben a húspultok előtt időztek.

A nagykanizsai Vásárcsarnok környékén karácsony előtt élénk a forgalom 
Fotó: Szakony Attila

Horváth László hentes vállalkozó a csarnok 1998-as nyitása óta üzemelteti húsüzletét. Tapasztalata szerint az idei év slágere a kocsonyahús, de a sertéshúsokat, a karajt, az oldalast és a dagadót is sokan választják. Talán, ami újdonságnak számít, hogy az emberek jó része szeretné kipróbálni a kolbásztöltést, az elmúlt hetekben több száz kilogramm darált húst értékesítettek. 

- Hozzánk főleg azok a vásárlók jönnek, akik friss, minőségi húsárut keresnek, és hagyományos menüt állítanak össze - folytatta. - A csarnokban 14 húsbolt működik, tehát mindenki megtalálhatja a kedvére való terméket. A baromfikból a csirke mellé kacsát és libát is előszeretettel választanak a vevőink. Úgy vesszük észre, hogy előző évhez képest kicsivel többet költenek élelmiszerre a vásárlók.

A vállalkozó megfigyelését Zahár Attiláné is megerősítette, hiszen nemrég a televízióban hallotta, hogy egy átlagos család 40 ezer forintot költ el a karácsonyi menü összeállítására. Viszont ő bőven az utóbbi összeg felett jár, bár a családja népes, hat unokája van.  

- Halászlé lesz szenteste rántott hallal, amit az unokám, a 12 éves Dombóvári Ben a Csónakázó-tóban fogott - kezdte sorolni a menüt. - Majd karácsony első napján marhahúsból készül leves, a főtt húshoz fokhagyma és paradicsom mártások dukálnak. A főételek sorában egybesült oldalast készítek, valamint sajttal, sonkával töltött dagadót. Ehhez sok finom sütemény készül, például linzer, mézes puszedli, és mivel az egyik unokám lisztérzékeny, gluténmentes kókuszos tortát is sütök. 

Egy másik kanizsai vásárló, a spinning edzőként dolgozó Petrekovics Krisztina még nem döntötte el, pontosan mi kerül az asztalra. A szentestét édesanyjánál tölti, ezért az a menü meglepetés lesz, bár töltött káposztára számít. A halászlét egy vendéglátóhelyről rendelik, aztán talán lesz még fasírozott, rántott hús.

Szintén nem állt össze még a teljes menüsor Karvalics Dávid és Karvalicsné Illyés Yvett fejében. A fiatalok három éve házasok és a szentestét kettesben töltik. Elmondták: a klasszikus menüsor helyett szenteste igyekeznek kicsit újítani. Ezért előételnek az idén tatár beefsteak készül, a főétel elképzelhető, hogy hal lesz vagy sertésszűz édesburgonyával.

- Szenteste halászlé lesz pontyból és harcsából, rántott hal majonézes burgonyával és rántott csirkemell az unoka kedvéért - sorolta határozottan a menüt Piecs László és felesége, Marcsi. - Karácsony első napján maradunk a hagyományoknál, töltött káposzta lesz, de várhatóan marhapörkölt lesz vízen kullogóval, ahogyan mi nevezzük otthon a nokedlit. Süteményként mézes krémes és zserbó kerül az asztalra.    

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában