Még lehet szavazni az év halára

2023.12.27. 16:46

Idén a garda, a réticsík és a laposkeszeg verseng

Még ezen a héten lehet szavazni az év halára. Ezúttal a garda, a réticsík és a laposkeszeg „verseng”. Mindhárom őshonos, és előfordul a Balatonban is.

Péter B. Árpád

Tápai Gábor 2020-ban fogta ezt 49 centiméteres 1,1 kilogramm súlyú gardát Szegednél, a Maroson

Forrás: ZH

A Magyar Haltani Társaság immár 15. alkalommal hirdette meg a versenyt, amelynek az a célja, hogy a halakra irányítsák a figyelmet, s az őshonos fajokat jobban megismertessék a lakossággal. Ezúttal is három jelöltre lehet szavazni, közülük az lesz a nyertes, akire a legtöbb voks érkezik. December 31-én délig bárki alakíthatja a végeredményt a Magyar Haltani Társaság honlapján. Az eredményt január első hetében teszik közzé.

A réticsík hosszan megnyúlt, oldalról kevésbé lapított. A szája kicsi és alsó állású, ajkain összesen 10 bajuszszál található. Ez a legnagyobb csíkfélénk, testhossza meghaladja a 30 centimétert. A laposkeszeg oldalról erősen lapított, s jellemzője a hosszú farokalatti úszó.

Az idei év hala-verseny három jelöltje
Fotó: Sallai Zoltán

– A réticsíkra és a laposkeszegre egyaránt jellemző a rejtőzködő életmód – fogalmazott Bodó Iván, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászati szakmérnöke. – Ezt egyébként kétféleképpen lehet tenni: vagy a periférián, ahol csak nagyon keveseknek jó, vagy pedig a végtelenben.

A garda nagyobb méretű, akár 40-50 centiméter hosszú is lehet. Jellegzetessége, hogy a feje viszonylag kicsi, szemei pedig kifejezetten nagyok. Ez a vándorhal a tengerben és az édesvizekben egyaránt megtalálható és jól érzi magát.

A garda igazán impozáns halfaj, s megtalálható a Balatonban is
Forrás: ZH

– Ha ránézünk a gardára, akkor azonnal szembetűnik a gyönyörű nagy szeme – folytatta Bodó Iván. – Emellett hatalmas melluszonyai vannak, a testformája pedig ívelt, szablyaszerű. Az oldalvonala csodásan hullámos, vagyis egy gyönyörű halról beszélünk, amely szintén a nyílt vízteret lakja. Ez nem bújik el annyira, mint például a laposkeszeg, éppen ezért gardát mindig is fogtak a balatoni halászok.

A Magyar Haltani Társaságban a természetes vizek haltani vizsgálatával foglalkozó kutatók, valamint elkötelezett magánszemélyek dolgoznak együtt, s céljuk az ismeretterjesztés mellett az is, hogy továbbadják a kulturális hagyományokat és a magyar haltani szaknyelvet. Emellett szeretnék a hazai halfajokat minél szélesebb körben megismertetni, ezt szolgálja Az év hala verseny is.

Az év hala verseny korábbi győztesei:

2010: Nyúldomolykó
2011: Kősüllő
2012: Széles kárász: 
2013: Menyhal
2014: Magyar bucó
2015: Kecsege
2016: Compó
2017: Harcsa
2018: Balin
2019: Vörösszárnyú keszeg
2020: Süllő
2021: Jászkeszeg
2022: Bodorka
2023: Lápi póc


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában