Az utcanév tévesen őrzi a mecénás táblabíró nevét

2023.12.18. 15:00

Felavatták Tüttőssy László emléktábláját Zalaegerszegen

Zala vármegye egykori táblabírója, a kórház jogelődjének, az ispitának nagylelkű támogatója előtt tiszteleg az az emléktábla, melyet hétfőn délelőtt avattak fel az Európa téren. Az 1746-1824 között élt Tüttőssy László bronz domborművét Szabolcs Péter, Munkácsy-díjas szobrászművész, Zalaegerszeg díszpolgára készítette, megvalósulását az önkormányzat támogatta.

Mozsár Eszter

Dr. Kulcsár Bálint levéltáros ismertette Tüttőssy László életútját az emléktábla avató ünnepségen Zalaegerszegen

Fotó: Mozsár Eszter

Dr. Kulcsár Bálint levéltáros arról szólt, bizony sokáig tévesen tudtuk halálának évét és használtuk a zalaegerszegi születésű kisnemesi sarj nevét: Tüttőssy Ferencnek keresztelték a róla elnevezett utcát 1960-ban (egykori Telek utca). A szakember sokáig tanulmányozta a Tüttőssy-család történetét, így több helyen pontosította az eddig ismert életrajzot. Tüttőssy László bár messze került szülővárosától, s élete nagy részét Muraközben és Kerettyén töltötte, ám bőkezűen támogatta a későbbiekben szeretett városát. Két évvel halála előtt, 1822-ben végrendeletében 12 ezer váltóforintot hagyományozott a Pintér Máté által alapított ispita alapítványnak. Ebből a pénzből egy kápláni állást finanszíroztak, az egyházfi az ispita lakóinak lelki gondozását látta el.

Tüttőssy László zalaegerszegi emléktáblája előtt dr. Káldi Dávid, dr. Szigethy István, Szabolcs Péter, Balaicz Zoltán és dr. Kulcsár Bálint. 
Fotó: Mozsár Eszter

A jelenlévőket dr. Káldi Dávid településrészi önkormányzati képviselő köszöntötte, aki arról tájékoztatott, hogy a relief dr. Szigethy István kezdeményezésére jött létre. Emlékeztetett, hogy a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány 2005 óta állíttat névtáblákat, ezt a gyakorlatot az önkormányzat is átvette.

A rövid ünnepségen Balaicz Zoltán polgármester mellett többek között a táblának helyet adó MBH bank fiókvezetője, a levéltár, a könyvtár és a múzeum vezetői, munkatársai vettek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában