Régi problémát orvosoltak

2023.12.22. 17:30

Elkészült a csapadékvíz-elvezető rendszer a Kertvárosban

Befejeződött a csapadékvíz-elvezetési rendszer fejlesztése a keszthelyi Kertvárosban. A két, összekapcsolódó Mély utcai beruházás összességében 290 millió forint európai uniós forrásból készült el.

Péter B. Árpád

Régi problémát orvosoltak. Az avatáson (b-j) Nagy Bálint Bánhegyi Renáta és Manninger Jenő

Fotó: Péter B. Árpád

A Területfejlesztési operatív program támogatásával a nyár végén indult munkák első ütemében elkészítették a Hévízi úti benzinkút melletti árok mederelemeit, valamint leburkolták a Gyöngyös folyásmeder egy részét. A Hévízi út alatti szakaszt átfúrták, ahová egy 600-as átmérőjű csövet vezettek.

A második szakaszban, a Mély út alsó részén 82 méter csapadékvíz-elvezető árok épült, s itt az úttesten lefolyó vizek kezelése érdekében négy darab rácsos víznyelőaknát is kialakítottak a kivitelezők, az út szűk felső szakaszán pedig 440 méteren vápás vízelvezető készült.

Az átadáson Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő emlékeztetett, hosszú évek, sőt évtizedek problémája a nem megfelelő csapadékvíz-elvezetés a Kertvárosban, ám most Top-forrásból, két ütemben sikerült megvalósítani ezt a régóta tervezett fejlesztést. Hangsúlyozta, e téren is van még feladat bőven, de ahogy a pénzügyi források engedik, további beruházások indulhatnak ebben a térségben.

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere arról beszélt: korábban, nagyobb esőzések esetén hatalmas mennyiségű víz zúdult le itt, komoly problémákat okozva az itt élőknek. Jelezte, e munka a mögöttünk hagyott uniós ciklus „terméke”, vagyis egy hét éve kezdődött folyamat zárul le most. Felidézte, a kezdeti, kisebb fejlesztéshez sikerült hozzákapcsolni a második ütemet, és úgy dolgozták át a terveket, „hogy az eredetileg megcélzottnál jobb műszaki megoldás szülessen”.

– Mindemellett olcsóbb is lett a beruházás, ugyanakkor szakmai szempontból teljesen kielégítő tartalommal – folytatta Manninger Jenő. – Figyelembe vettük az új elveket is, amelyek szerint nem

minden vizet szükséges árkokba elvezetni, hanem amit lehet, a földbe kell juttatni. Van még tehát teendő, de lépésről lépésre haladunk, a város más területein is.

Bánhegyi Renáta, a térség önkormányzati képviselője lapunknak kijelentette: több évtizedes problémát orvosol ez a beruházás, amelynek a jövőben folytatását tervezik, „de bízunk abban, hogy az extrém időjárási helyzetek okozta gondokat ezzel a fejlesztéssel megoldottuk”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában