Keresik az Év balatoni házát

2023.12.08. 13:54

December végéig várják az építészek jelentkezését Zalából is

Immár hatodik alkalommal hirdették meg az Év balatoni háza elnevezésű pályázatot, amelyre Zalából, Somogyból és Veszprém vármegyéből várják az építészek jelentkezését.

Péter B. Árpád

Példaértékű épületek a Balatonnál. A tavalyi különdíjas hévízi Spa Residence Carbona társasház tablója előtt Papp Gábor, a fürdőváros polgármestere és Lengl Zoltán, Zala állami főépítésze

Fotó: Péter B. Árpád

A nemes versengés célja, hogy népszerűsítsék a minőségi építészetet s bemutassanak példaértékű balatoni épületeket, ezzel pedig ráirányítsák a figyelmet az épített környezet minőségi alakítására – bocsátotta előre Lengl Zoltán, Zala főépítésze. A pályázatot az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatja, számos szakmai, illetve civil szervezet együttműködésével.

Az elmúlt esztendők számos zalai sikert hoztak, a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont például elnyerte a középület kategória díját, emellett elismerést kapott mások mellett a felújított keszthelyi Castelli-villa s a vonyarcvashegyi Cabin Balaton is.

Leng Zoltán arról is beszélt, bár ez egy építészeti pályázat, a díj nemcsak az alkotónak jelent elismerés, hanem a településnek, sőt: a térségnek s az adott vármegyének is.

A kiírás egyetlen megkötése, hogy 2013. november 1-je után használatba vett épületekkel lehet pályázni – lakóházakkal, köz-, gazdasági, ipari és üdülőépületekkel egyaránt. A bírálóbizottság pedig elsősorban a minőségi és példaértékű létesítményeket keresi, fogalmazott Zala főépítésze. Nevezni december 31-ig lehet azevbalatonihaza.hu oldalon, fotókkal és tervekkel kísérve.

– Zala nagyon sokszínű építészeti szempontból is, és ez értéket jelent – válaszolta lapunk kérdésére Lengl Zoltán. – Ebben kell megtalálni a helyi sajátosságokat, illetve szükséges mindezt megmutatni, hiszen a megjelenés, valamint a minőségi téralkotás hatással van az életünkre is.

A szakember hozzátette, a közeljövőben némiképp átalakul az építéstechnológia, s nemcsak a folyton változó energetikai követelmények miatt, hanem azért is, mert egyre nagyobb az igény az épületek gazdaságosabb fenntartására. Ez a trend pedig vélhetően fokozódik, s átrendeződés várható a szakmai szereplők körében is, mivel egyre inkább előtérbe kerülnek a könnyűszerkezetes, megújuló, illetve újrahasználható anyagokat alkalmazó technológiák, mondta Lengl Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában