Karácsonyi beszélgetés Németh Jánossal

2023.12.22. 11:30

Adventi ünnepség a Zalai Nyitott Szív Egyesületnél

Törzshelyén, a Társadalmi Egyesülések Zala Vármegyei Szövetségének termében terített asztal mellett közös karácsonyváró ünnepséggel zárta az évet szerdán délután a Zalai Nyitott Szív Egyesület.

Fincza Zsuzsa

. Németh János az 1975-os kiadású könyvvel, amely borítóján az Iparművészeti Múzeumban található 1959-ben készült Kakas szobor látható

Fotó: Fincza Zsuzsa

- A hagyományainkat követve az idén is neves, népszerű művészt, jelesül Németh Jánost, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas keramikust, Zalaegerszeg díszpolgárát hívtuk meg vendégnek, hogy tagjaink, mintegy "karácsonyi ajándékul", faggathassák egy kicsit életéről, művészetéről, terveiről. Egyesületünkkel meglátogattuk a műhelyében, jártunk már a Göcseji Múzeumban és megnéztük az állandó kiállítását, többen a barátunknak mondhatjuk, úgy gondoltuk, a vele való beszélgetéssel megalapozzuk közösségünk ünnepi hangulatát - fogalmazott Pusztainé Sümeghy Valéria, az egyesület elnöke, aki lapunknak elárulta, szükségük is volt a lelki feltöltődésre, hiszen az idei év még mindig a koronavírus-járvány utáni "építkezés" jegyében telt. Az egészségügyi főiskola támogatásának köszönhetően rendületlenül folytatták a gyógytornát, s ugyancsak az egészséges életmód jegyében hallgattak előadásokat, jártak kirándulni, voltak Lendva-vidékén, barangoltak Göcsejben.

: Többen jó barátságot ápolnak a szobrász, keramikusművésszel. A képen Pusztainé Sümeghy Valéria, Németh János és Molnár Béláné Erzsi
Fotó: Fincza Zsuzsa

Németh János - az egyesület elnökének szavaival élve - "első szóra" elfogadta a meghívásukat. Méghozzá örömmel, nem mintha nem lenne dolga, hiszen teljes erőbedobással a jövő évi gyűjteményes kiállítása anyagán dolgozik - 2024. március 16-án, 90. születésnapján a zsinagógában és a Göcseji Múzeumban nyílik majd tárlata - természetesen az állandó kiállítása mellett. Mint megtudtuk, az ismert szobrok, domborművek, kerámiák, edények mellett új alkotásokat is megismerhetnek majd az érdeklődők. Bár a nehéz gazdasági helyzetben a nagyobb köztéri alkotások iránti megrendelések megcsappantak, de ez nem jelenti azt, hogy nem születnek újabb alkotások, hiszen az igazi művész arról ismerszik meg, hogy akkor is dolgozik, ha nincs megbízása.

A Zalai Nyitott Szív Egyesület tagjai évzáró ünnepségükön Németh Jánossal (első sorban középen)
Fotó: Fincza Zsuzsa

A Kossuth-díjas szobrász, keramikusművész meghívóinak beszélt pályafutásáról, első munkáiról, alkotásairól, törekvéséről. Célja, miként Kodály tette a népzenével: közvetítse a népművészet, a népi fazekasság, a pásztorfaragás értékeit. Vallja: csak tiszta forrásból szabad meríteni, alapvetése a rend, az egyszerűség, a tisztaság s erre építi saját üzenetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában