Évzáró rendezvény

2023.12.13. 14:00

Adventi dialógus a közös gondolkodás jegyében

„Adventi dialógus” címmel tartottak pódiumbeszélgetést kedden este Zalaegerszegen a Mindszentyneumban, amit a KÉSZ - Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zalaegerszegi Csoportja és a Pro Civitate Dei Egyesület közösen szervezett. Az évzáró programot baráti beszélgetéssel és állófogadással zárták.

Mozsár Eszter

Dr. Császár Zoltán, Illés Csaba, Pete Polgár Máté, Gaal Gergely és dr. Brummer Krisztián a KÉSZ Zalaegerszegi Csoportjának évzáró rendezvényén a Mindszentyneumban

Fotó: Mozsár Eszter

„A szeretet az Élet”!. Ezzel a Móra Ferenc-idézetet tartalmazó üdvözlőkártyával fogadták a vendégeket, akik az alkalomhoz illően, a karácsonyhoz közeledve hallhattak az előadóktól – dr. Brummer Krisztián, Gaal Gergely és Pete Polgár Máté - rövid bemutatkozást, a közéleti és mindennapi életünkhöz kapcsolódó, a keresztényi értékeket valló gondolatokat.

Fotó: Mozsár Eszter

A program elején a Mindszentyneum nevében Csengey Ágota intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, aki arról is szólt, hogy januárban már a tizenötezredik vendéget fogadhatják a látogatóközpontban. A KÉSZ Zalaegerszegi Csoportjának tiszteletbeli elnöke, dr. Bocsák Andrásné dr. Gerencsér Erzsébet az elmúlt három évtized legemlékezetesebb pillanatait idézte fel, majd a júniusban elnökké választott Illés Csaba számolt be a közösség munkájáról, arról a nemes küldetésről, amit a kezdetek óta felvállaltak.

Fotó: Mozsár Eszter

- A KÉSZ hivatása, hogy a keresztény kinyilatkoztatás egészét őrizze, és annak megfelelő megoldásokat dolgozzon ki a társadalom által fölvetett mai problémákra. Feladatunk kettős küldetés tehát, belső és külső misszió egyaránt - mondta az elnök, aki hozzátette: Nyíregyháza példáját követve szeretnének ifjúsági tagozatot létrehozni Zalaegerszegen is, a Mindszenty-gimnáziumból már több diák csatlakozott hozzájuk.

Fotó: Mozsár Eszter

Az értékelést követően dr. Császár Zoltán, a Pro Civitate Dei Egyesület elnöke moderálta a beszélgetést. Sopronból érkezett dr. Brummer Krisztián jogász-politológus, a KÉSZ elnökségi tagja, aki hangsúlyozta, szeretnék, ha minél több emberhez eljutna az evangélium üzenete, miközben fontos az emberi kapcsolatok erősítése. Gaal Gergely, az egy éve alakult Dialógus Alapítvány alapítója és a KDNP országos választmányának titkára érdeklődésünkre elmondta: akkor lehet jó ügyeket felkarolni, ha nem a különbözőséget keressük, hanem megtaláljuk az álláspontok közötti hasonlóságokat. Véleménykülönbséggel, ám megfelelő nyitottsággal is lehet előremutató párbeszédet folytatni. A rédicsi Pete Polgár Máté plébános az írás és olvasás szenvedélyéről beszélt, miközben a hallgatóság legújabb könyveit is megismerhette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában