Mostantól Marcaliban működik a bázis

2023.12.26. 15:30

A sármelléki légimentők jobb körülmények között, a közelben szolgálnak tovább

Átadták a marcali légimentőbázist, amely az eddig Sármelléken működött központ utóda. Itt korszerű körülmények – például fűtött hangár és több pihenőszoba – szolgálják a hősöket.

Péter B. Árpád

Mostantól Marcaliból indul a Zalát is ellátó légimentő

Fotó: ZH

Az országban lévő hét bázisból ez már a harmadik, amely a közelmúltban megújult. A fejlesztéshez a kormány 785 millió forintot biztosított. A sármelléki légimentők évente 6-700 esetben segítettek Zala, Somogy, Vas és Veszprém vármegyében. Az új helyszínnel jobb területi lefedettség biztosítható a nyugat-dunántúli régióban.

Legtöbbször az Országos Mentőszolgálat földi egységei érkeznek egy-egy helyszínre, és segítségként, vagy második ellátóként jönnek a helikopterek – mondta el dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. – Ez a normál üzem. Ebben a térségben itt a Balaton s az autópálya, ami elsősorban feladatot ad a számunkra, s nem csak a nyári időszakban. Ezért is fontos, hogy az északi részen ott a balatonfüredi, a déli területekre a szekszárdi, s most már itt, Marcaliban is működik egy bázis.

Az új bázis körszerű körülményeket biztosít a légimentőknek
Fotó: ZH

Dr. Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte: fontos, hogy a légimentésben az országos lefedettség a lehető legoptimálisabb legyen, ezért is épült meg a marcali bázis.

Ezzel is azt segítik a légimentők, hogy 15 percen belül lehetőség szerint minden beteghez odaérjenek és szakszerű segítséget tudjanak nyújtani – tette hozzá.

Marcaliban 8 orvos, 5 paramedikus és 6 pilóta dolgozik.

Immár három éve a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tulajdonosi jogait a Készenléti Rendőrség gyakorolja, s ha a szükség úgy hozza, a légirendészet is segít az egészségügyi szakembereknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában