Befejeződött a Keszthely – Zöld Város-projekt

2023.12.27. 17:30

A belvárosi terek élhetőbbé, kellemesebb klímájúvá, zöldebbé váltak

Lezárult a Keszthely – Zöld Város című projekt, amelyet az Európai Unió 865,6, a kormány pedig 226,5 millió forinttal támogatott.

Péter B. Árpád

A Keszthely – Zöld Város-programmal párhuzamosan futott A Keszthely – Zöld Város-projekt, s ez jövőre is folytatódik. A Fodor utcában például új fasort telepítését kezdték meg, képünkön balról Manninger Jenő az ültetésnél

Fotó: Belovári András

A fejlesztések főként Keszthely belvárosát, a Kossuth utca és a Balaton-part közötti városrészt érintették, így a sétálóutcát, a Fő és a Zeppelin teret, illetve dolgoztak a kivitelezők a KRESZ- és a Helikon parkban is.

A TOP-projekt részeként utóbbi teljes területén megújult a növényzet, s új fákat ültettek. Emellett a régi sétány nyomvonalán futóutat alakítottak ki, új játszótér létesült, amely mellé kis pavilont építettek, továbbá kialakítottak egy kutyás agility parkot, s megújították a park déli oldalán lévő régi parkolót. A beruházás keretében közvilágítási rendszert építettek ki a fősétány és a futóút mentén.

A Zeppelin téren olvasókert és játszótér létesült, illetve teljesen átalakult a parkoló, s új közvilágítás és csapadékvíz-elvezetési rendszer létesült. A beruházás során fákat, cserjéket és lágyszárú növényeket telepítettek, s mindehhez ivóvízhálózat-fejlesztés is társult, sőt: új ivókutat telepítettek. Mindemellett az Árpádházi Szent Erzsébet téren és környékén számos fát, cserjét helyeztek a földbe.

E program részeként is sok fát ültettek Keszthelyen. Képünkön Manninger Jenő egy frissen telepített sor előtt
Fotó: Belovári András

A sétálóutcán 36 fa ültetőgödrét nagyobbították meg, s kilenc fa köré padokat telepítettek. A Fő téren a meglévő virágos ültetőágyásokban kicserélték a növényeket, új fasorokat telepítettek a gimnázium és az út mellett, s bővült a Várkert faállománya is.

A KRESZ-parkban pedig a korábbi invazív, beteg fák helyett 22 darab őshonos egyedet ültettek.

A projekt egészét tekintve 12 ezer négyzetméter új, vagy megújított zöldfelület készült el, 190,8 méteren megújult a csapadékvíz-hálózat, valamint 2500 négyzetméternyi új, zöld és nyitott tér jött létre.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett a projekt úgynevezett „soft elemeként” workshopokat rendeztek, hogy erősítsék a települési identitást, emellett kis videófilmek, a Helikon parkban pedig új információs táblák is készültek.

Nemrégiben a Helikon-parkban, a vasútállomás melletti Sóhaj allénak nevezett sétányon is elkészül az új aszfaltburkolat
Fotó: Belovári András

Manninger Jenő polgármester a projekt lezárása kapcsán úgy fogalmazott: a fejlesztés eredményeként a belvárosi terek élhetőbbé, kellemesebb klímájúvá, zöldebbé váltak, a parkolók fejlesztése pedig elősegíti a városközpontban a könnyebb közlekedést.

– A projekt 2017-ben kezdődött – emlékeztetett a városvezető –, s ez alatt az idő alatt számos növénnyel, zöldfelülettel gazdagodott a település. Tulajdonképpen megújult a Balaton-part és a kastély közötti folyosó, amellyel nőtt a biodiverzitás, illetve rekreációs zöldfelületek is szolgálják feltöltődést.

A Keszthely – Zöld Város című projekt a Széchenyi 2020 program részeként valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában