Zalaegerszegen kezdeményezték a jeles nap megtartását

2023.11.27. 20:00

Véradókat köszöntöttek a Magyar Vöröskereszt által szervezett ünnepségen

Azokat invitálták, akik legalább félszáz alkalommal vettek részt véradáson, 126 donor volt hivatalos.

Arany Gábor

Dr. Baracskai Józsefné, Fodor László, Windisch Ernő, Dolgos Péter, Németh Ágnes, a Vöröskereszt megyei elnöke

Dr. Baracskai Józsefné, a karitatív szervezet megyei igazgatója a véradók napja kapcsán felidézte, ezt a jeles dátumot 1988 óta ünnepeljük meg hazánkban. Érdekesség, hogy ennek megtartását dr. Szabó Gyuláné, a kőolajipari vállalat zalaegerszegi finomítójának vöröskeresztes titkára javasolta a Magyar Vöröskereszt országos kongresszusán 1987-ben. Ezzel kívánt megemlékezni arról is, hogy 1954-ben ezen a napon kaptak először állami elismerést a véradók hazánkban. Zalában 25 ezer véradót tartanak nyilván, és évente 11 500 donor megjelenésével biztosítható a megfelelő mennyiségű vérkészítmény.

A megyeszékhelyi Palatinus étteremben tartott összejövetelre azokat invitálták, akik legalább félszáz alkalommal vettek részt véradáson, 126 donor volt hivatalos. Köztük Fodor László 160, Dolgos Péter 180 és Windisch Ernő 199 alkalommal adott vért. Mindhárman arról számoltak be, hogy 18 éves korukban szánták rá magukat először, hogy ily módon is segítsenek embertársaikon, és azóta minden  lehetséges alkalommal megjelentek véradáson.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta toborozza az önkéntes véradókat Magyarországon, és 2000 óta az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen, hogy hozzájáruljon a biztonságos hazai vérkészlet fenntartásához. A biztonságos vérkészlet megtartásához napi 1600-1800 önkéntes jelentkezésére van szükség az országban.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában