Több mint 3100 méter

2023.11.15. 20:00

Új kerékpárutat avattak Kerkateskánd, Lovászi és Tornyiszentmiklós között

Szerdán felavatták Kerkateskándon az újonnan, mintegy félmilliárd forintból Kerkateskánd, Lovászi és Tornyiszentmiklós között elkészült kerékpárutat.

Korosa Titanilla

Balról dr. Pál Attila, Zsálek Ferenc, Kerkateskánd polgármestere, dr. Novák Anett jegyző, Cseresnyés Péter, Bene Nándor, Tornyiszentmiklós polgármestere, Koroknai Róbert, a kivitelező cég ügyvezetője és Kovács Ferenc, Lovászi polgármestere

Fotó: Korosa Titanilla

A projekt konzorciumban valósult meg a települési önkormányzatok és Zala Vármegye Önkormányzatának együttműködésével, a Zala Kétkeréken – Kerékpárút-fejlesztés program keretében a Lenti, Kerkateskánd, Szécsisziget, Csömödér településen már elkészült kerékpárút folytatásaként. A kétszer egy haladósávos bicikliút hossza több mint 3100 méter.

Az avatón Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője méltatta elsőként a beruházást. Elmondta, hogy a most megépített kerékpárút egy hálózat része, és azon túl, hogy turizmusfejlesztő beruházás, szolgálja a települések közti biztonságos közlekedést is.

Majd arról szólt, hogy az elmúlt 10 évben sok előkészítő munka után Zala vármegye nyugati, déli részét is egyre több turista keresi fel. A látogatók figyelmének felkeltésére számos előrelépés történt, köztük fürdőfejlesztések, a természeti kincsek, látványosságok bemutatása. A legfontosabb fejlesztések közé tartozik a kerékpárútépítés, hisz az aktív turizmust kedvelők látogatják elsősorban ezt a térséget, kimondottan a természeti szépségek és a kikapcsolódás okán.

Hozzátette: a vármegyei önkormányzat által koordinált pályázatok mellett a Mura Program keretében is történt hasonló kerékpáros beruházás. Ki kell emelni - jegyezte meg - a Zalaerdő Zrt. által végzett szálláshely- és kisvasútfejlesztést.

Ünnepélyes szalagátvágás az eseményen, balról dr. Pál Attila, Cseresnyés Péter és Koroknai Róbert, a kivitelező cég ügyvezetője
Fotó: Korosa Titanilla

Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke pedig arról beszélt, hogy korábban pontszerűen készültek kerékpárutak, a településeket nem kötötték össze, viszont haszna így van ezeknek a fejlesztéseknek turisztikai és közlekedésbiztonsági szempontból is. Beszélt még a konzorciumi együttműködés előnyeiről, megköszönte a falvak önkormányzatainak a segítő hozzáállást a fejlesztéshez, valamint a kivitelező Inter Mobility Kft. vezetőjének, munkatársainak a jó minőségű munkát.

Elhangzott továbbá, hogy folytatódik a kerékpárutak építése a Kerékpárút-fejlesztés Letenye, Becsehely, Tornyiszentmiklós, Dobri, Kerkaszentkirály, Muraszemenye és Murarátka településen című projekt keretében, melynek tervezésére vonatkozó szerződést idén márciusban írták alá.  A fejlesztés eredményeként 25 kilométer hosszúságban valósul meg új szakasz Tornyiszentmiklós és Becsehely között. A térség fejlődését elősegítő kerékpárúthoz szorosan kapcsolódik Szlovénia területén a Lendva és Pince között megépítendő szakasz, melynek műszaki átadását 2025 elejére tervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában