Keszthely a fasorok városa

2023.11.16. 14:32

Több száz egyeddel gyarapodik idén a Balaton fővárosa

Folytatódik a "Keszthely – A fasorok városa" program. A Fő téren elültetett 16 csemete után most a már meglévő fasorok hiányzó darabjait pótolják, később pedig újabb ligetes területeket létesítenek a település több pontján.

Péter B. Árpád

A sétálóutcára mecseki kőrisek kerültek, képünkön Sáringer-Kenyeres Marcell és Manninger Jenő munka közben

Fotó: Belovári András

A szakemberek minden esetben ügyelnek arra, hogy a kiválasztott fajták kitűnő környezettűrő képességgel rendelkezzenek. Éppen ezért került mecseki kőris a sétálóutcára, ahol most két hiányzó egyedet pótoltak a szakemberek.

Manninger Jenő polgármester ez alkalomból arról beszélt, idén eddig csaknem kétszáz fát ültettek el, s a későbbiekben további 234 csemete kerül a földbe. A program egyik igazán látványos eleme az lesz, amikor a Balatoni Múzeum körül 50 gesztenyefa kerül a földbe, emellett hasonló munka várható a Fő téri templom környezetében, a parkokban, a Bem utcában s a piac környékén is.

Fotó: Belovári András

A VÜZ Kft. idén pótolta például a Georgikon utcában lévő fasort, a strandokon összesen 65 fát helyezett a földbe, a Schwartz lakótelepen pedig új állományt telepített. Főként hárs, illetve oszlopos tölgy és vadgesztenye ékesíti a jövőben a város ezen részeit.

Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök, önkormányzati képviselő kiemelte, a telepítéseket komoly szakmai munka előzi meg – a csemeték és a helyszínek gondos kiválasztásától szükség esetén a talajcseréig, hogy minél jobb életfeltételeket biztosítsanak a földbe kerülő egyedeknek, amelyekre a későbbiekben is kiemelt figyelmet fordítanak.

A "Keszthely – A fasorok városa" programban hamarosan a Fodor és a Georgikon utcában, a Hévízi, a Tapolcai, a Zsidi és a Csapás úton telepítenek majd új fasorokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában