Ez történt

2023.11.09. 17:00

Térségi híreink röviden

Zaol.hu

Két keszthelyi diák remekelt a Szakmák Európa-bajnokságán Lengyelországban. A kiválósági érmet kapott Szabó Bencét Csótár András és Szabó Károly, a ZSzC kancellárja köszöntötte

Fotó: Halász Gábor

Két keszthelyi diák remekelt a Szakmák Európa-bajnokságán Lengyelországban

A Szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills) sikerrel szerepelt diákokat, felkészítőiket és szponzoraikat ünnepelték a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Asbóth-technikumában Keszthelyen a közelmúltban. A lengyelországi Gdanskban Darabos Lili szépségápoló bronzérmes lett, Szabó Bence villanyszerelő pedig a negyedik helyen végzett, s kiválósági érmet kapott. A keszthelyi zárórendezvényen mások mellett részt vett Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a WorldSkills Hungary, illetve a szakképzési centrum és az iskola több vezetője, munkatársa. Mint Csótár András igazgató fogalmazott, e rendezvény egyik célja az volt, hogy erősítse a szakmai képzések társadalmi megbecsülését és felhívja a figyelmet arra: egy szakmai világversenyre felkészülni és onnan éremmel hazatérni hasonlóan embert próbáló feladat, mint egy nemzetközi sportesemény esetében. Egyik sem sikerülhet szorgalmas és tehetséges versenyző, valamint a mögötte álló tanári-oktatói csapat és a szponzorok nélkül, emelte ki Csótár András.

 

A nagykanizsai kórház csapata is bejutott a Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjébe

Nagykanizsai csapat is bekerült az október utolsó hétvégéjén rendezett 2023-2024-es Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjébe, amelyről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) számolt be. A verseny témája idén a Fenntartható közétkeztetés – húsmentes menü volt. Budaörsön a Metro Gasztroakadémián 17 csapat mérette meg tudását az elődöntőn, köztük a nagykanizsai kórház csapata. A versenyen 4 fős csapatok vettek részt egy irányító, egy szakács és két segítő csapattaggal. A feladatuk egy húsmentes, háromfogásos, felnőtt ebéd elkészítése volt, melyet kötelező alapanyagok (rögös túró, mélyalmos tojás, alma és cékla) felhasználásával, 4 óra alatt, nettó 850 Ft/ fő nyersanyagértékben kellett teljesíteniük. A versenyen tilos volt bizonyos alapanyagok használata, így a csapatok édesítőszert, ízfokozót, élelmiszer-színezéket nem használhattak fel. Az eseményen kiemelt figyelmet kapott az élelmiszer-biztonság is, melyet a konyhai zsűri külön értékelt. A kihívás egyik fő kritériumának megfelelően olyan ételeket kellett készíteni, melyek egy átlagosan felszerelt, közétkeztető főzőkonyhán akár több száz fogyasztónak is elkészíthetőek. A döntőbe 12 csapat jutott be, köztük a nagykanizsai kórház csapata.

 

A lezárult Ifjúsági Garancia Programról tájékoztattak Zalaegerszegen

Az Ifjúsági Garancia elnevezésű, a magyar kormány és az Európai Unió partnerségében megvalósuló program 2015-ben indult Magyarországon, célul tűzve a 25 év alatti fiatalok munkához, illetve képzéshez juttatását. A Zala vármegyében 5,2 milliárd forinttal gazdálkodó projektet a kormányhivatal és a járási hivatalok koordinálták. Az eredményekről zárókonferencián számoltak be Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban tartott tanácskozáson. A nyitóelőadást dr. Sifter Rózsa főispán, a Zala Vármegyei Kormányhivatal vezetője tartotta, aki elmondta: a fiatalok szerepe jelentős a gazdaság és a társadalom jövője szempontjából, noha a munkatapasztalat hiánya és a pályaválasztás bizonytalansága nehéz helyzet elé állítja őket. Ezen kívánt segíteni a program, amely a sem nem tanuló, sem nem dolgozó 25 év alattiaknak kínált lehetőséget egyfelől a képzésbe, illetve a munkaerőpiacra való belépés kilátásait javítva. A zalai oktatási paletta képviseletében Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja szólt a foglalkoztatási adatokról, az érintett Z-generáció munkaerőpiaccal szemben támasztott elvárásairól. A tanácskozás résztvevői hallhatták, a fiatalok igényei között első helyen a bér szerepel, de fontos a kapcsolatépítés, a munkabeosztás rugalmassága, a munkavégzés helye, hátránynak élik meg a tanulási munkarend rugalmatlanságát és azt, hogy pályakezdőként túl hamar kérnek tőlük irreálisan sok szakmai tapasztalatot.
 

 

A zalai innovatív foglalkoztatási paktum eredményeiről számoltak be Zalaegerszegen

A foglalkoztatás javítását szolgáló, több éven átívelő program zárást tartották meg a napokban Zalaegerszegen, a megyeházán. A zalai innovatív foglalkoztatási paktum eredményeit összegezve Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy a 2017-ben indított, ez év végéig tartó, összesen 1,6 milliárd forint támogatást felhasználó - a két megyei jogú várost nem érintő - program a kitűzött célokat jelentősen meghaladva valósult meg. Példaként említette, hogy eredetileg 630 fő számára terveztek munkaerőpiaci szolgáltatásokat biztosítani, végül 1138-an részesültek ebben. Az alelnök szólt arról is, hogy zajlik már a folytatás, a zalai innovatív foglalkoztatási együttműködés. A 2028. március végéig tartó projektben 3,9 milliárd forintos támogatással több mint kétezer munkanélkülit, 300 inaktív személyt vonnak be, és munkaerőpiaci alkalmazkodás segítő támogatást kapnak 143-an. A program eredményeként közel 1600 személyt vonnak be foglalkoztatásba a megyében. Zalában több foglalkoztatási program működött az elmúlt években, ezekről Deák Ferenc, a kormányhivatal közfoglalkoztatási osztályvezetője szólt. Hét paktum tevékenykedett, ezek összesen négymilliárd forint támogatást felhasználva 2516 személyt vontak be a programba, közülük 1344-en kaptak bértámogatást, 423-an képzésben részesültek, 170-en kaptak önfoglalkoztató támogatást. A zárókonferencia résztvevőit dr. Varga Andrea, a kormányhivatal főigazgatója köszöntötte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában