A hősök ma is példát mutatnak nekünk

2023.11.17. 19:00

Tablótárlat nyílt Zrínyi Miklósról Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban

Zrínyi Miklós halálának 359. évfordulója alkalmából a hazafi életútját bemutató tablótárlatot nézhet meg a Mindszentyneum közönsége. A pénteken nyílt zalaegerszegi időszaki kiállítás egy hétig látogatható.

Mozsár Eszter

Vigh László és Paál István ajánlotta az érdeklődők figyelmében a tárlatot Fotó: Mozsár Eszter

Zrínyi Miklóst méltán nevezhetjük Magyarország, Európa és a kereszténység védelmezőjének. Ő azoknak a hősöknek a sorába tartozik, akiről meg kell emlékezni. A nagy történelmi elődeinknek köszönhető, hogy megmaradhattunk ebben az országban, hogy ma is beszélhetjük anyanyelvünket, őrizhetjük kultúránkat, fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő a megnyitón. Ez a kiállítás rávilágít arra, hogy nincsen új a nap alatt, mi, magyarok egy folyamatosan küzdő nemzet vagyunk. A mi felelősségünk, hogy mindaz az érték, amiért Zrínyi is küzdött, ma is megmaradjon, tette hozzá a politikus.

A Zrínyi család története és a jelentős törökök elleni csaták a tablókon. Fotó: Mozsár Eszter

A tablótárlatot évekkel ezelőtt állította össze a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete és a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség. Azóta megjárta az ország több városát, bemutatták a határon túl is, így ismertetve a költő és hadvezér életútját, a Zrínyi családfát, a nemzetség eredetét, a törökök elleni  jelentős ostromokat. Paál István, az említett két szervezet vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetegyesítésre törekvő Zrínyi Miklós életútját minden magyarnak, fiatalnak ismernie kellene. A kiemelkedő műveltségű magyar gondolkodóról hétfőn társszervezetekkel együtt a horvátországi Kuršanec településen (Zrínyifalva) is megemlékezik a két szervezet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában