Miénk itt a tér

2023.11.20. 07:30

SZTK-ból Kamarák Háza a zalaegerszegi Petőfi utcában

A Zalai Hírlap 1997. december 29-ei lapszáma beszámolt róla, hogy a Petőfi utca és a Kosztolányi utca sarkán álló, volt SZTK-épületet a megyei önkormányzattól megvásárolta a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A megye 30 millió forintra tartott igényt a városközpontban lévő patinás épületért.

Nagy Betti

SZTK-székház épülete Zalaegerszegen 1997 decemberében, Mészáros T. László fotója

Forrás: ZH-Archívum

1998 nyarán elkezdődött az épület külső és belső felújítása, átalakítása, az átadás időpontját november 15-ére időzítették, ezért rekordgyorsaságú kivitelezést terveztek. Tóth István, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára válaszolt a felújítással kapcsolatos kérdésekre a Zalai Hírlapnak: „- Feszes határidőről van szó, mert rendkívül nagy munkát kell elvégezni az épületben. A ház 1927-ben épült, eredetileg is az akkori SZTK-rendelők céljára. Ezért alapvető belső átalakításokra van szükség, hiszen a korábbi funkció alapján nagy várótermek és kis rendelők, laboratóriumi helyiségek lettek kialakítva. Irodaházként pedig belső folyosóról nyíló irodákat és tárgyalókat kell berendezni. (…) Az épületnek lebontják, majd újjáépítik a tetejét és a régi fafödémet. A tetőtérben 120 férőhelyes szinkrontolmács fülkékkel, audiovizuális eszközökkel felszerelt konferenciaterem lesz.” (Zalai Hírlap, 1998. július 14.)

A felújításokkal kapcsolatban Tóth István, az iparkamara főtitkára elmondta, hogy a mintegy 100 millió forintos átalakítás-felújítás munkálataira kiírt versenypályázatot a zalaegerszegi Tanép Kft. nyerte el. „December 7-én itt tartják az elnökségi ülést, amelyen összegezhetik a beruházással kapcsolatos tapasztalatokat, s dönthetnek a végleges költözés határidejéről. Annyi már ismert, hogy jövőre nem kötöttek egyetlen napra sem irodabérleti szerződést az átmenetileg otthont adó Berzsenyi utcai ingatlanban. Folynak a tárgyalások más szakmai kamarákkal az 1300 négyzetméter alapterületű épület közös használatáról. A mintegy 100 millió forintos átalakítási munkát Czigány István tervei alapján végzik a végleges fűtési rendszerrel „védett” székházban.” (Zalai Hírlap, 1998. november 25.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában